NEW SUPER MARIO BROS. WII

Nintendo Wii

Aldersgrense: 3 år

Det er ikke mange populærkulturelle karakterer til gode å bli opphøyd til en udødelig klassiker-status. Mikke Mus og Donald Duck er to. Darth Vader og Luke Skywalker to andre. I spillverdenen derimot må du lete langt og lenge for å finne tilsvarende ikoniske status. Men det finnes en som rager høyere enn alle andre. Det er Mario. Den rødkledde rørleggeren som er på evig søken etter den kidnappede prinsesse Peach.

I år er det 28 år siden Mario for første gang så dagens lys i spillet «Donkey Kong». Siden den gang har det blitt 14 spill med Mario i hovedrollen og uttallige sideutgivelser og såkalte spin-offs. «New Super Mario Bros. Wii» er det første 2D-spillet fra Mushroom Kingdom siden mega-suksessen «New Super Mario Bros.» til DS i 2006. «New Super Mario Bros. Wii» baserer seg på den samme oppskriften som i DS-spillet, men med støtte for at fire spillere kan spillle samtidig på samme skjermbilde. Noe som før av aldri har vært mulig i et Mario-spill. Og det faktum at både far, mor, lillesøster og lillebror kan sette seg ned og spille sammen - samtidig er en skråsikker garanti for nok en braksuksess hos Nintendo.

Spillmessig så er «New Super Mario Bros. Wii» et spill som du forstår det øyeblikket du tar Wiimote`n i hånden. Kontrollene er så intuitive at du øyeblikkelig forstår hvordan du skal spille.

Som et spill der opptil fire personer kan spille samtidig så er «New Super Mario Bros. Wii» en litt blandet opplevelse. For jo flere som deltar, dess mer kaotisk blir spillet. Som singleplayer-spill står spillet til terningkast seks og vel så det. Med to spillere er hele pakka også en ren nytelse. Men det øyeblikket en tredje eller ( grøss! ) en fjerde spiller kommer inn så er kaoset et faktum. For uten pinlig nøye samarbeide så er det nesten kul umulig for fire spillere å komme seg gjennom selv de enkleste av banene. Det er rett og slett ikke plass til alle.

Det er bekymringsverdig at Nintendo med Mario-pappa`n Shigeru Miyamoto i spissen ikke har tatt høyde for nettopp dette. Det som skulle ha vært et stykke familieunderholdning av høy kvalitet har i stedet blitt et frustrerende stykke interaktiv underholdning som irriterer mer enn det gleder.

Men som sagt: i singleplayer er «New Super Mario Bros. Wii» gull verdt.

OPPTUR: Det beste 2D Mario-spillet siden «Super Mario World» fra 1991.

NEDTUR: Frustrerende co-op for fire spillere, usedvanlig vanskelig til et Nintendo-spill å være.