Med band som Highasakite, Dråpe og Snøskred i stallen, har Riot Factory de siste årene vært Midt-Norges ledende plateselskap. Den trondheimsbaserte labelen innså imidlertid raskt at et visst utsyn var nødvendig for å kunne leve av geskjeften.

I januar i år annonserte de derfor at de hadde planer om å erobre Skandinavia. Platekontrakter var allerede signert med danske Scarlet Chives og svenske Sameblod. Plateselskapet reiste på «studie- og prestasjonsturer» til Danmark og Sverige for å bli kjent med musikkulturen og de rette personene. Ting begynte raskt å skje i Danmark. Da måtte vel det samme skje i Sverige? Våre to naboland er jo så like. Eller?

- Svenskene har store ego

- Sverige er nesten håpløst. Svenskene er selvforsynt med god musikk og trenger ikke å se utenfor grensen, sier Riot Factorys Arne Slomann Johannessen.

Plateselskapets erfaringer det siste året viser nemlig at våre to naboer, som også er naboer, ikke lett lar seg plassere i samme kategori når det gjelder popmusikk.

Stian Denstad er enig med sin makker:

- Svenskene har vist gang på gang at de kan være best i verden på musikk. På 70-tallet hadde de Abba, på 80-tallet kom Roxette og siden har det bare fortsatt. De har et massivt ego musikkmessig.

Riot Factory sier de ikke er alene om disse erfaringene.

- Det er veldig få norske band som har suksess i Sverige, sier Denstad.

- Noe eget med Danmark

Riot Factory forteller at de nå vurderer å flytte fokus og ressurser vekk fra Sverige og inn imot nye markeder.

- I Sverige fikk vi ikke være med å leke engang. Vi følte at vi sto på utsiden av løkka med ballen under armen uten å bli invitert med på å spille, sier Slomann Johannesen.

Denstad sier plateselskapet hadde en svært god sommer i Danmark.

- Vi hadde tre band på Roskilde i år. Det hjalp veldig.

Den gode danmarkssommeren får minnene til å strømme.

- Det er noe eget med Danmark. Vi har veldig mange gode minner derfra fra ferier helt tilbake til barndommen. Hvis man legger sammen alle feriene jeg har tilbrakt der, tror jeg man vil komme fram til at jeg har tilbrakt et helt år av mitt liv i landet, sier Denstad.

Dansk nysignering

Plateselskapets siste forelskelse heter Ice Cream Cathedral er fra – ja, du gjettet det – Danmark. I anledning nysigneringen og bandets konsert under Uka forrige uke, inviterte Riot Factory til «pølsepiknik» på Kristiansten festning i Trondheim. Den klare høstettermiddagen bød på strålende utsikt over trønderhovedstaden, men også fem-seks relativt ugjestmilde plussgrader. Det så ikke ut til å anfekte de høflige, nysignerte danskene.

- Vi syns det er veldig fint å være her i Trondheim. Vi får truffet folka som har signert oss og spilt under Uka, sier Kristian Paulsen.

Ice Cream Cathedral og Riot Factory ble introdusert av felles kjente.

- Therese Aune (norsk musiker og jazzlinje-student journ. anm.) hadde et utvekslingsår ved konservatoriet i København der vi studerte. Hun satte oss i kontakt med Riot Factory og da var det gjort.

Amerika neste!

Alle ambisiøse plateselskap med respekt for seg selv har ett felles mål: Amerika. Det gjelder også Riot Factory.

- Vi vil veldig gjerne prøve oss i USA, sier Denstad før Slomann Johannesen bryter inn:

- Nord-Amerika heter det. Vi må ikke glemme Canada.

Det er nemlig i USAs nordlige lillebror plateselskapet får sin første sjanse.

- Vi reiser til Canada allerede neste måned. Vi skal rett og slett bort og «bransje» litt, sier Slomann Johannesen som ironisk bruker substantivet som verb.

Målet er bransjetreffet «M for Montreal».

- Gjennom kontakter her i Trondheim har vi kommet i kontakt med flere viktige folk der borte. Vi håper å få med oss et av bandene våre over Atlanteren. Det er allerede flere indieselskap og agenter som har vært interessert i katalogen vår. Det blir veldig spennende, smiler Denstad.

- Sverige fortsatt fanget av Abba

Larry Bringsjord er styreleder i interesseorganisasjonen for uavhengige norske plateselskaper (Fono). Han bekrefter langt på vei plateselskapets Riot Factorys erfaring om at Sverige er vanskeligere enn Danmark.

- Det er riktig at det er vanskeligere for nordmenn å slå gjennom i Sverige enn i Danmark, sier Bringsjord.

Han tror hovedgrunnen ligger i det musikalske uttrykket.

- Svenskene ble tidlig fanget inn i Abbas poputtrykk. Det vedvarer. Det gjør at de ikke forstår den melankolske norske musikken på samme måte som for eksempel danskene.

Det er ikke dermed sagt at det er lett å slå gjennom i Danmark heller.

- Det er nesten ingen nordmenn som slår gjennom i Danmark. Men det langt lettere å få gehør, få gjennomslag i media og spilletid på radio, sier Bringsjord.

Det er flere grunner til at Sverige er verre.

- Til og med veldig gode svenske band sliter med å få gjennomslag i Sverige. Det er så mange om beinet, sier Bringsjord.

Stian Denstad (t.h.) og Arne Slomann Johannesen (t.v.) inviterte sitt nysignerte, Uka-aktuelle band Ice Cream Cathedral (DK) til grilling på Kristiansten festning.