Det amerikanske musikkikonet som døde 16. august 1977 ville fylt 80 år torsdag 8. januar dersom han fortsatt levde.

Elvis har vært en essensiell del av livet til oppdalingen Roger Mogstad (41). Det begynte da han som seksåring så det legendariske comeback-showet fra 1968 i reprise på tv-en på gutterommet i 1979.

– Det sa bang, det gikk rett inn. Siden da har han vært en del av livet. Han synger med hele sjela. Det fins mange gode sangere og band, men det er ingen som når han opp til lilletåa, mener Mogstad.

Møtte Elvis-kompis

1988 fikk han tur til Graceland i konfirmasjonsgave fra faren sin.

– Det er det jeg kaller Mekka. Vi fikk møte Bill E. Burk, journalist og kompis av Elvis, som jeg brevvekslet med på forhånd. Han viste oss rundt i hele byen. Det var utrolig stort!

Siden har det blitt tre-fire turer til Graceland i tillegg til andre viktige Elvis-steder. I 2000 var han på plass i USA og feiret Jerry Lee Lewis' 65-årsdag, der traff han også Sam Phillips, mannen som oppdaget Elvis.

Eneboligen i Oppdal, som er skiltet med Elvis Presley Blvd, er full av Elvis-memorabilia, bilder, bøker, rundt 200 LP-er og 3-400 CD-er og en masse tingester med Elvis-tilknytning. For noen år siden måtte han utvide innboforsikringene for å være sikker.

– Jeg har mye. Men er du blodfan, så er du blodfan, fastslår Mogstad som til daglig er medeier i sikkerhetsselskapet Vaktformidling.no, i tillegg til virket som bussjåfør.

Peanøttsmør og banan

I dag feirer han dagen med kompisene Asbjørn Blikken og Johan Heier. Det blir Elvis-musikk på anlegget og en bedre Elvis-middag med burger og det klassiske Elvis-smørbrødet med peanøttsmør og banan stekt i godt smør. I helga drar de til Oslo for å delta på den norske fanklubben Flaming Stars festhelg.

En annen sambygding som skal feire er trubadur og musiker Frode Haarstad (37):

– Elvis for meg er jo selve «the American dream». En ivrig, familiekjær raring som vokste opp under harde kår på et bitte lite sted, og som med hardt arbeid og heldige omstendigheter ble den største artisten verden noen gang vil se, sier Haarstad

Fools Gold Loaf

I fjor høst besøkte han Graceland for første gang.

– Selv om jeg er en av dem som kjenner magen knyte seg hver gang jeg hører noen snakker om at Elvis døde i 1977, så tok jeg av meg hatten da jeg stod ved gravsteinen - sånn bare for sikkerhets skyld, sier Haarstad.

Han markerer dagen med Elvis-matfavoritten «Fools Gold Loaf»: Det er en lang loff som hules ut og fylles med et helt glass peanøttsmør og et lite halvkilo bacon. Til slutt fuges godbiten sammen av druegelé.

Etter at ungene har lagt seg skal han og kona dele en flaske vin med Elvis-etikett på som Haarstad fant i Sverige i sommer.

Borg på Ørlandet og Stjørdal

Artist Benny Borg (69) har en lang historie som Elvis-tolker og i anledning 80-årsdagen gjør han en reprise på suksessforestillingen «Hvor var du da Elvis døde», som besøker Ørlandet kultursenter og BS Kulturpub på Stjørdal onsdag og torsdag neste uke.

Roger Mogstad med en voksfigur av helten i Madame Tussauds i Los Angeles. Foto: Privat
Elvis-fan Roger Mogstad med kona Kari hedrer Elvis Presley på dagen 80 år etter han ble født. Her utenfor Elvis-eiendommen Graceland i Memphis i 2007. Foto: Privat
Lidenskap: Artist Benny Borg, trubadur Frode Haarstad (med hatt, i midten) og Elvis-fan Roger Mogstad med kona Kari hedrer Elvis Presley på dagen 80 år etter han ble født. Haarstad og Mogstad figurerer utenfor Elvis-eiendommen Graceland i Memphis. Foto: Nama/Privat