Etter en regnvåt helg, kan ikke Storåsfestivalen garantere at alle artister får betalt.

Storåsfestivalen måtte ha nærmere tre tusen besøk hver dag for å nå nullen under årets festival.

Da Adresseavisen gjennomførte grovtellinger fredag og lørdag lå besøkstallet på i underkant av tusen besøkende. Det tilsvarer et underskudd på fire tusen besøkende totalt, som i verste fall kan bety en svikt i billettinntektene på rundt 2 millioner kroner.

Budsjettert omsetning er 4,2 millioner.

Mettet bransje

– Festivalbransjen er mettet. Vi operer innenfor et underholdningssegment som foregår utendørs, og med det været som har vært tror jeg folk rett og slett er lei. De vil bruke tusenlappene på sol og varme, og det forstår jeg, sier festivalsjef Bjørn Kirkholt.

Stort sprik

Trommeslager Stian Lundberg spilte med bandet The South på årets Storåsfestival.

Han har vært med som artist på Storåsfestivalen i flere år, med bandene The South og Johndoe. Han understreker at han ikke ønsker å kritisere festivalen, når Adresseavisen ringer for en kommentar, men kommer gjerne med noen betraktninger fra artist-siden.

– Profilen har endret seg ved at arrangøren de senere år har booket artister med litt for stort musikalsk sprik, slik at festivalen faller litt mellom to stoler, og gjør publikum usikre på om dette er «en festival for meg» , sier Lundberg, som har merket seg stadig færre telt på festivalcampen de siste årene.

Har endret seg

– Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hvorfor. Da festivalen starta i 2004 var det sånn at folk rundt Storås og fra byen skulle ut på landet for å oppleve natur og kredible band.

– Min følelse er at de etter hvert har prøvd å favne enda bredere, og at de kanskje ikke har klart å videreføre den entusiasmen som var i starten, sier Lundberg.

– Tror du det at Sveinung Sundli ikke ble med videre i festivalen etter 2008, har hatt betydning?

– Han fikk i alle fall med seg folk, og skapte entusiasme. Men jeg vet ikke. Det kan være at markedet har forsvunnet litt for festivaler i skogen med regnvær. Vi begynner vel å få en del festivaler i Midt-Norge, fastslår Lundberg.

Bernhoft kan ikke kritiseres

Festivalsjef Bjørn Kirkholt i Storåsfestivalen gikk offensivt ut før helga, og mente at Bernhoft på toppen av plakaten, burde gjøre susen.

På spørsmål fra Adresseavisen om festivalen hadde booket riktig i forhold til målgruppen, svarte han:

– Vi har booket bredt, og har en fot i de fleste leirer. Ingen kan komme med kritikk mot en festival som har Bernhoft på toppen.

Etter festivalen forteller Kirkholt at han er utladet, men glad og lettet over å ha gjennomført festival i år også.

Hinter mot avvikling

Festivalledelsen ønsker å si så lite som mulig om resultatet før detaljene er på plass.

– Vi har en regnskapsfører som er på ferie, så jeg kan ikke si så mye før i neste uke, sier Kirkholt.

Grovtellingen viser under tusen besøkende, som vil bety en inntektssvikt tilsvarende halve budsjettet. Går dere mot en konkurs?

– Det vil jeg ikke forskuttere en uttalelse på.

Kan du svare på om det blir festival til neste år?

– Vanskelig å si, men publikumsoppmøtet taler samtidig for seg selv. Jeg mener vi har en plakat som skal tilsi at vi burde fått flere folk, men som det ser ut etter helgen forteller publikum at det ikke er tilfelle.

Kun de store får forskudd

Festivalen har ingen låneforpliktelser, men utestående krav fra leverandører og artister. Kun headlinerne Jarle Bernhoft, Nik Kershaw og The Go! Team har fått utbetalt forskudd.

- Kan du garantere at alle artistene får betalt?

– Jeg synes det er rart du stiller meg det spørsmålet når du vet at det er noe jeg ikke kan si noe om. Jeg må få full oversikt, og så kan jeg fortelle ting, sier Kirkholt.

Booket bredt: «Ingen kan komme med kritikk mot en festival som har Bernhoft på toppen», sa Bjørn Kirkholt før årets Storåsfestival. Nå viser det seg at for få kom. Foto: Ole Martin Wold.