Mens viventer på tidenes dyreste norske spillefilm, «Kon-Tiki», som harpremiere under filmfestivalen i Haugesund om fjorten dager, slippes endelig dokumentarfilmen«Kon-Tiki» fra 1951 på dvd, med den originale, amerikanske versjonen.

Vant Oscar

Dette er fremdelesden eneste norske filmen som har mottatt en Oscar, og filmen gikk sinseiersgang på kino verden rundt i femtiårene.

Les anmeldelse av «Kon-Tiki»: Himmel og hav for et eventyr

I følge Halfdan Tangen Jr. vedKon-Tiki museet i Oslo, var det slett ikke noe selvfølge at filmen skulle blien dundrende suksess og selge 30 millioner kinobilletter verden rundt, da Heyerdahl& co i april 1947 strandet på et korallrev i Polynesia, med 8 000 kilometer på101 dager på tvers av Stillehavet bak seg.

Bydde 200 dollar

– Detamerikanske filmselskapet Paramount tilbød 200 dollar for råmaterialet, fordide mente det var så dårlig, forteller Halfdan Tangen Jr.

Til sluttvar det svenske Olle Nordemar og hans produsentselskap Artfilm som kom inn somreddende samarbeidspartner, med europas eneste maskin for gjøre om 16mm filmtil 35 mmfilm, samt til å rette opp ustø filming – noe det hadde blitt mye av på denvoggende balsatre-flåten på Stillehavet.

– Heyerdahlbegynte først å lage foredragsfilm, før Olle kom inn og sa han trodde dettekunne bra, forteller Tangen Jr.

– Heyerdahlhadde veldig tro på sitt eget arbeid, men det er ikke så lett å filme på enflåte som beveger seg hele tiden. Jeg tror han ble veldig glad da han skjønteat det kunne bli noe ut av råfilmen.

Enormt salg

Nyutgivelsenpå dvd inneholder blant annet den originale, amerikanske versjonen, den norskeversjonen og den franske versjonen. Filmen gikk godt over hele verden, og TangenJr. forteller at den har solgt rundt 30 millioner kinobilletter.

– Det erproduksjonsselskapet som undersøkte salget. Den hadde jo også premiere iFrankrike, der den gikk så det suste. Det var ikke småtteri.

– Vet duhvor mye penger den spilte inn?

– Nei, dethar jeg ingen anelse om. Men når man tenker på at «Max Manus» harsolgt 1,1 millioner billetter i Norge, så er jo dette gigantisk, sier TangenJr.

Usminket versjon

Dvd-en medden «Kon-Tiki»-dokumentaren kommer i butikkene i neste uke, ogdistribueres av Walt Disney.

Filmen er allerede i salg på Kon-Tiki museet, ogTangen Jr. tror på et godt salg også over 60 år etter at filmen først blelansert.

– Jeg trorat når folk ser den nye spillefilmen, vil de vite hvordan det egentlig var. Jegvar med på innspillingene av den nye filmen, der skuespillerne sov godt i egnesenger, sminket seg og tok seg en tur i svømmebassenget på taket. Mens i dengamle filmen krabbet de ut av ei bambushytte midt ute på Stillehavet og rettinn på settet. Jeg vil tro mange vil oppsøke den originale filmen.

Tok for seg: Thor Heyerdahl og hans kompanjonger lot verken hai eller vind stoppe seg på sin ferd over Stillehavet. Foto: Kon-Tiki museet.