Mange har nok besøkt Namsskogan familiepark i sommermånedene, men det er også mulig å hilse på dyrene i vinterferien.

– Om vinteren har jo dyrene fått vinterpelsen sin. Jeg synes de ser enda finere ut nå enn om sommeren, sier arrangementsansvarlig ved parken, Linn Kathrine Trones.

Lek med fjellreven Børge

Parken stiller blant annet med en nybegynnervennlig ski- og kjelkebakke som kan benyttes med jerv, fjellrev og gaupe som nærmeste nabo. Avhengig av været vil det også bli mulig å gå på skøyter i parken, og uansett er svømmehallen åpen på kveldstid.

Nettopp været har vist seg å bli en utfordring for familieparken, som vurderer å utsette åpningen av vinterparken til litt ute i vinterferieuka på grunn av alt regnet som har falt de siste dagene. Hver dag under åpningstiden blir det anledning til å være med en dyrepasser når rovdyr som ulv, gaupe og jerv skal fôres.

– Rovdyrfôringen er noe av det som er mest populært blant publikum, sier Trones.

Ifølge programmet vil det også være mulig å bli med inn til fjellreven Børge og vennene hans for å leke. Ikke så nærgående at man kan ta på revene, presiserer Trones, men likevel tett på dyrene.

– Vi er faktisk den eneste parken i Norge med ekte fjellrev, forteller hun.

Overlevelse i vinterkulda

Søndag inviterer NTNU Vitenskapsmuseet barn og foreldre til å lære om økosystem gjennom spillet «Kampen om tilværelsen». Her lager barna et fantasidyr i museets verksted, som enten overlever eller går under som resultat av naturens nådeløse balanse. For dem som lurer på om dette blir for sterk kost for småungene, kan arrangementkoordinator Lise Mariann Alsli betrygge:

– Alle dyrene som ikke klarer seg i spillet, får stå på utstillingsplass på en hylle ved siden av, sier hun.

Fra tirsdag og ut vinterferieuken arrangerer museet flere barneaktiviteter som del av arrangementet «Spor i snøen - om dyr, fugler og vinteren», her får barna lære om dyr og fugler i snølandskap. Ungene kan blant annet følg dyrespor inne på museet som skal danne en morsom løype, støpe egne meiseboller og bli med på fortellerstund.

Skatter og riddere

Nidarosdomen og Erkebispegården åpner også dørene for barna i vinterferien. Det hele starter søndag med skattkisteverksted i Riksregaliene i Erkebispegården, der barna får lære hvordan ekte kister fra middelalderen så ut, og ikke minst: Hva som var inne i dem. Her blir det også mulighet til å lage sin egen skattkiste eller relikvieskrin.

Mandag arrangeres det familieomvisning i Nidarosdomen, der både yngre og eldre får potensiell ny innsikt i hvorfor kirken ble bygd og hvem Olav den hellige var. Vinterferieuka avsluttes søndagen med ridderfortellinger i krypten. Oppmøte er i besøkssenteret, hvorpå deltagerne følges ned i den mørke gravkrypten under kirkegulvet i Nidarosdomen. Der nede, blant historiske gravsteiner, får barn og voksne høre om ridderens historie, nådeløse slag og svik.

Samme dag er det også eventyrstund i Riksregaliene. Her belyses spørsmål som hvorfor kongens krone er på utstilling i Erkebispegården og ikke på hans hode. I tillegg får barna bli med ned i hvelvrommene og se den ekte kongekronen.