– Det begynner å bli spennende i Trondheim, sier Richard Nystad.

– Byen har aldri vært bedre, mener Trond Åm

– Den er på vei opp som matby, tiltrer Stian Fjæreide.

De tre har det til felles at i løpet av det siste året har de etablert nye spisesteder i trønderhovedstaden. Nystad driver vegetarrestauranten Hagen på Bakklandet, Åm står bak Alma’s i Prinsenkrysset, mens Fjæreide har åpnet restauranten Folk & Fe ved Gamle Bybro.

Derfor er de nominert til Ut Awards i kategorien «Årets utelivsnykommer».

Fikk skjenn for skrivefeil

Aller ferskest er Alma’s som åpnet i Brukbars tidligere lokaler i Leutenhaven i begynnelsen av desember.

– Det var så vidt vi rakk å bli nominert til årets nykommerpris, smiler Trond Åm som er initiativtager til restauranten sammen med Bård Flikke og Nina Karlsen.

Navnet har de fått fra Alma’s danseskole som i en årrekke holdt til i Arbeiderforeningens lokaler i Prinsenkrysset.

– Vi har fått en del reaksjoner på bruken av genetivsapostrof i logoen. Det er feil ifølge norsk rettskrivning, men det er historisk korrekt. Danseskolen hadde også med apostrofen og med den historiske tilknytning til huset ble det rett for oss å bruke den også, sier Flikke.

Restaurantgründerne mener at Alma’s og Boxer er et perfekt supplement til Byscenen som de siste årene er blitt en av Trondheims travleste konsertscener.

– Vi føler at hele huset henger sammen nå. Folk har lyst å møtes over et glass eller middag før de går sammen på konsert, forteller Flikke.

Kamp mot kommunen

Folk & Fe fikk en trang fødsel. Stian Fjæreide og samboeren overtok lokalene etter Kaktus på Bakklandet allerede i 2013. Men skjenkebevillingen kom ikke med på kjøpet. Den hadde Trondheim kommune gitt til noen andre. Og med det var den siste tillatte bevillingen på Bakklandet oppbrukt.

– Jeg trodde alt var i orden, helt til jeg ringte kommunen. Der fikk jeg beskjed om at det bare var å glemme å starte noen restaurant i de lokalene.

Etter hvert fikk Fjæreide lov til å servere alkohol til 22.30. Restaurantdrømmen var reddet.

– Vår ambisjon er å lage lokal mat på en god måte. Menyen er liten og fri for indrefilet og slikt. Vi bruker hele dyret, også delene man tidligere kastet. Akkurat nå serverer jeg oksebryst som er kokt i 72 timer, forteller Fjæreide.

Han mener restauranten er en del av en trend som er mer enn en trend.

– Det er mange som driver med kortreist mat. Det er en bærekraftig måte å lage mat på som vi tror vil vare lenge.

– Én ting er alle enige om

Sistemann ut er Hagen på Nedre Bakklandet. De blir kalt «Mat fra Hagen» på Facebook og folkemunne. Delinnehaver Richard Nystad insisterer imidlertid på at restauranten kun heter Hagen. Det er den andre vegetarrestauranten han starter i Trondheim sammen med makker Per Viderup.

– Vi er blitt tatt veldig godt i mot. Gjennom en årrekke har vi utviklet oss til å bli de mest sentrale i Norge på vegetarmat.

Gutta som også står bak Persilleriet, sprer gjerne det glade budskap.

– Det finnes én ting ingen kostholdseksperter mener er usunt: grønnsaker. Folk bør spise mer grønt og mindre kjøtt. Det er bra for enkeltindividet og for miljøet, sier Nystad.

Hvem fortjener å vinne? Stem her!