–Jeg er veldig fornøyd.

Det sier prosjektleder for «Prøysens verden for alle», Anne Fossen. Konserten er en offisiell avslutning på Grunnlovsjubileet i Trondheim, samtidig som den også er en festkonsert som setter punktum for Prøysenåret og innleder adventstiden. Konserten ble spilt i Stjørdal for fullt hus i går, deler av forestillingen vises i Ilen kirke i dag og lørdag spilles den på Rockheim.

Flere barn, ungdommer og musikere med innvandrerbakgrunn vil tolke Prøysen på sin egen måte, og sangerne og musikerne er fra; Iran, Norge, Syria, Spania, Tyskland, Estland, Gambia, Burundi, Kina, Russland og Afghanistan.

Sårbarhet ved det å ikke passe inn

Fossen forteller at konserten er en hyllest og feiring av Alf Prøysen, og at hennes grunntanke var «Hvem andre kan løfte Prøysen enn de som er nye i landet?».

–Disse barna vet hvordan det er å stå utenfor, og vi håper det vil løfte sangene til et nytt nivå. Prøysen skrev mye om outsiderrollen og sårbarheten ved det å ikke passe inn, så alle og kanskje spesielt de som er nye i landet vårt kjenner seg igjen i dette, sier hun.

Prosjektlederen forteller videre at noen av barna nettopp har kommet til landet, og at språket og det å lære seg tekstene utenat har vært en liten utfordring. Gjengen har jobbet masse for å lære seg tekstene, og Fossen beskriver dem som en fantastisk gjeng som først og fremst ble plukket ut for sine musikalske talenter.

Bruke ens bakgrunn som en ressurs

Prosjektet var Fossens idé, og hun fikk den ved at hun over lengre tid hadde jobbet med barn og ungdom med innvandrerbakgrunn. Hun forteller at hun merket hvor viktig det var for de unge å bli tatt riktig imot her i landet.

–Hvis man blir behandlet som en byrde, så er det veldig lett å bli akkurat det, en byrde. Men hvis man får delta og føler at man blir sett, da blir bakgrunnen en ressurs og ikke en byrde.

Målet med «Prøysens verden for alle» er å vise nye sider ved tradisjonelle sanger, og publikum vil få høre litt av musikkulturen fra der sangerne kommer fra.

–Men du hører at det er Prøysen for å si det sånn, forsikrer arrangøren.

De barna og ungdommene som medvirker på konserten var barn og unge som Fossen kjente fra før av. Hun forteller at hun tok kontakt med dem og spurte om de ville være med på konserten, et spørsmål de fleste svarte ja på. De medvirkende er barn og unge i alderen syv til 16 år, i tillegg til musikerne Jovan Pavlovic, Rolf Martin Snustad, Kriss Stemland og BP Hovik.

Språkutfordringer

Prosjektlederen forteller at det var litt utfordringer knyttet til innøving og det å lære barna tekstene. Hun forteller at de unge jobbet mye med å forstå tekstene, klare å si det de skulle si og med å lære tekstene utenat.

–Det har vært en ekstremvariant av norskundervisning kan man si.

Fossen forteller at de har fått mye positiv tilbakemelding, men at det har vært noen som har vært redde for at de skulle forandre for mye ved Prøysen.

–Prøysen er verdifull for mange her i landet. Man merker at dette er en kulturarv som er levende og som vi setter høyt.