Komponisten og pianisten Malek Jandali er i Trondheim for å diskutere tro, håp og rettferdighet, og spille flere tusen år gammel musikk.

- Har du hørt at de siste meldingene hevder en terrorgruppe fra Syria er på vei til Norge?

- Virkelig? Kanskje de har hørt om meg, ler Jandali.

Samtidig som pianisten tar lett på situasjonen, får Adresseavisen beskjed om å ikke skrive hvor i byen han overnatter. Arrangørene tar sine forhåndsregler.

- Hvordan er det å komme fra Syria med fred?

- Dette landet frykter ikke syrere, men terrorister. Syrere er et folk av fred, smiler Jandali.

Jandali ble født i Tyskland, men bodde i Syria fra han var fem til han fylte atten. Siden har han bodd i USA, og holder nå til i New York. Han kommer fra innspilling av sin nye plate, «Syrian Symphony» i London, og besøket er hans første tur til Norge.

Et umenneskelig diktatur

- Jeg fremførte min musikk, som har et universelt budskap om fred og kjærlighet. 72 timer senere banket diktaturet opp både moren og faren min. Vennen min, en tegner, brakk de fingrene på, forteller Jandali.

Pianisten har intet mindre mål enn å redde verden, noe han gjør gjennom sin musikkunst. Det er med en inderlighet og menneskeglede han forteller om tilstanden i Syria, og hans mål om å hjelpe så godt han kan.

- Jeg skal øke bevisstheten rundt katastrofen i Syria, og jeg kan bidra med humanitær bistand, sier Jandali.

- I Syria er det 22. juli hver dag, og det er ikke på nyhetene engang, sier han med en sjokkert mine.

- Vi må heller lage musikk enn krig, insisterer Jandali.

- Konserten her i Trondheim vil nå Damaskus, New York, Syria

- Musikken skiller seg fra all annen kunst, fordi du kan ikke ta på den, du kan ikke se den. Konserten her i Trondheim vil nå Damaskus, New York, Syria, fordi musikken er så mektig. Det er derfor det menneskelige budskapet på Olavsfestdagene er så viktig, forteller Jandali.

I hånden hans hviler en replika av den eldste musikknotasjonen i verden. Originalen ble funnet i Ugarit i Syria, og daterer tilbake til 3400 år f.Kr.

For Jandali er musikken og kunsten veien til målet. Han har bare ett budskap: Fred.

Søndag kveld satte han seg ned med Fredrik Græsvik og Petter Skauen i Nidarosdomen. Sammen diskuterte de Olavsfestdagenes verdier: Tro, håp og rettferdighet.

- Norge er på terroristkartet

Fredrik Græsvik har lang fartstid i Midtøsten, gjennom mange år som reporter for TV2. Han mener Norge definitivt er havnet i et stadig mer globalt terrorbilde.

- Norge deltar i kriger, og det setter oss på et kart vi ikke vil være på, nemlig terroristkartet, sier Græsvik.

Han ser frem til å møte Jandali i domen, og bekrefter pianistens utsagn om den grusomme situasjonen i Syria.

- Uskyldige barn blir drept, og det vet man. Allikevel fortsetter bombingen, sier Græsvik, og fortsetter:

- Det har jo vært en veldig spesiell sommer, med en ferie som ble til krig i Irak og Gaza. I den forbindelse er det klart jeg gjør meg mange tanker om rettferdighet — og urettferdighet, sier Græsvik.

Det får han anledning til å diskutere søndag kveld, hvor også fredsarbeideren Petter Skauen sitter i panelet. Skauen jobber for Utenriksdepartementet og Kirkens Nødhjelp, og har i mange år hatt en aktiv rolle i fredsarbeidet i Mellom-Amerika.

Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene, sier søndagens debatt både er generell og personlig.

- Dette er en tematisk samtale, men samtidig veldig personlig. Alle tre debattanter har vært tilstede der ute og kjent det på kroppen, sier Myhr.

- Kommer terrorberedskapen til å sette preg på samtalen?

- Det kommer den helt sikkert til å gjøre, sier Myhr.