– Oppsetningen speiler ønsket om at snøen skal vedvare og ikke forsvinne.

Det sier Susanne Rasmussen, avdelingsleder for scenekunst hos Trondheim Kommunale Kulturskole. «Lumi» er det finske ordet for snø, og forestillingen er en snødans med et ønske om at snøen skal komme og gi oss vinter. Stykket vises i Olavshallen i kveld og onsdag.

Klimakommentar

Forestillingen er en hyllest til snøen og vinteren, spesielt i en tid der klimaforskere ser på snøens framtid som usikker.

– Stykket er på en måte en klimakommentar fra oss. Vi setter søkelyset på noen av de litt dystrere klimaspådommene, sier Rasmussen.

Til forskjell fra tradisjonelt sirkus har nysirkus ofte et gjennomgående tema, og Rasmussen sier at hele oppsetningen er koreografert av lærere og elever sammen. Publikum vil få se både dyktige individuelle og felles numre, og luftakrobatikk med tissue og trapes, gulvakrobatikk med luftmadrass og sjonglører er bare noen av sirkusdisiplinene de besøkende vil få se.

Også virkemidlene i «Lumi» er i tråd med tematikken i oppsetningen. Det vil være hvite scenetepper, kostymer med gjennomgående fargetemaer og ikke minst sminke.

– Vi bruker ganske enkle virkemidler siden vi er en kommunal kulturgruppe og ikke en profesjonell sirkustropp, sier avdelingslederen.

Estetikk

På sirkuslinjen på TKK lærer elevene gulvakrobatikk, sjonglering og luftakrobatikk før de etter hvert spesialiserer seg innenfor et område. Sirkusavdelingen har rundt 180 elever i aldersgruppen 6-19 år. Det er også 100 barn og unge som står på venteliste.

«Lumi» presenteres av de flinkeste elevene på linjen, elever som trener opptil flere ganger i uken. De yngste elevene ved kulturskolen har sin egen forestilling til våren der også de får vist seg frem.

Øvingene til forestillingen foregår individuelt med elevene og enkelte numre. Rasmussen fortelles at det i forkant av oppsetningen jobbes mye med å øke vanskelighetsgraden på numrene, og at det jobbes mye med estetikk og fremførelse.

– Luftakrobatikk skal ikke bare være akrobatikk. Det skal være en luftdans, sier hun.

Målet med stykket er å synliggjøre arbeidet elevene gjør og vise at det er et stort nysirkus-miljø i Trondheim. Rasmussen forteller også at målet er å hjelpe elevene med å formidle den estetikken og de uttrykkene de ønsker å vise frem.

Hyller snøen: Trondheim Kommunale Kulturskole sin sirkusavdeling viser forestillingen «Lumi» som et ønske til at vinteren og snøen skal komme. Foto: Kristian Wanvik