Forlaget Norstedts lokaler på Riddarholmen i Stockholm er pakket av pressefolk idet David Lagercrantz entrer podiet, der forlagssjef Eva Gedin venter. Han avbryter henne øyeblikkelig, og sier avvæpnende:

- Jeg er manisk.

Lagercrantz har vært som i en feber, sier han, og varsler samtidig at han ikke vil være i stand til å stoppe sin egen talestrøm, melder Aftenposten.

- Da jeg ble spurt om å skrive denne boken, følte jeg mitt livs sterkeste pasjon. Denne verdenen ville jeg inn i. Jeg har alltid vært opptatt av mennesker som er annerledes, og jeg tenkte: «Lisbeth Salander – wow!». Jeg var i total feber. Hvis jeg hadde takket nei til dette prosjektet, ville jeg ha angret resten av livet, sier Lagercrantz som har skrevet en murstein på 500 sider.

Tidenes svenske salgssuksess

De tre bøkene om hackeren Lisbeth Salander er Sveriges største salgssuksess noensinne.

Forfatteren Stieg Larsson døde før første bok kom i salg, og resten av historien er kjent for de fleste: Larssons samboer gjennom 30 år, Eva Gabrielsson, arvet ingenting. Hans far Erland og bror Joakim overtok rettigheter og penger.

De har lasert et par spin off-prosjekter, blant annet en H&M-kolleksjon, som har fått blandet mottagelse. Det siste prosjektet er altså en oppfølger, en fjerde bok, der ingenting er skrevet av Stieg Larsson selv.

Anklages for gravplyndring

Forfatteren bak det kamikazeartede skriveprosjektet er svensk A-kjendis. David Lagercrantz ble født inn i landets absolutte kulturelite og en familie preget av geni og psykiatri. I anegalleriet finner vi nasjonalskalden Erik Gustaf Geijer, forfatteren Agnes von Krusenstjerna, en minister, en landshövding og så videre. Hans far var Olof Lagercrantz - forfatter, litteraturviter og legendarisk sjefredaktør i avisen Dagens Nyheter.

Skrev Zlatan-biografien

Som forfatter er David Lagercrantz mest kjent for sin bestselger «Jag är Zlatan Ibrahimovic». Han har studert Millennium-universet, bygget et nytt plott og kommer nå med boken «Det som inte dödar oss». (Det som ikke dreper oss).

- Dette er gravplyndring, skrev venner av Stieg Larsson i et debattinnlegg i Dagens Nyheter nylig.

- Det handler om et forlag som trenger penger og en forfatter som ikke har noe å skrive om og derfor kopierer andre, har Eva Gabrielsson sagt til nyhetsbyrået AFP.

Har vært livredd

Selv har han vært livredd for å mislykkes, sier Lagerkrantz.

- Det har vært en bipolar prosess med mani og depresjon. Jeg har vært skrekkslagen. Men det er noe bra ved dette. Når en er livredd for å mislykkes og skjemme seg ut, da skjerper en seg.

Lagercrantz har en dragning mot ekstraordinære personligheter, sier han selv. Det er slike mennesker han har skrevet bøker om - som Zlatan, som eventyreren Göran Kropp, matematikeren Alan Turing og hvorfor ikke en Lisbeth Salander.

Godt, men ikke for godt

Etter Zlatan-boken vet alle at Lagercantz skriver medrivende litteratur. Anmelderen Lotta Olsson i Dagens Nyheter er likevel i tvil om han matcher Larssons begavelse for spenning og om han har visst å beholde originalens grunnleggende positive melodi: Ondskapen kan beseires.

Andre har påpekt at boken ikke bør være for god. Hos Larsson er klisjeene mange, han skrev ikke "stor" litteratur, han skrev bare så veldig spennende. Lagerkrantz må treffe flere planker på én gang.

Et utdrag er publisert, og Expressens anmelder er betenkt. Den Lisbeth Salander vi kjenner, hun som knuser skurkene og nyter sin hevn, ser nå ut til å være redusert til en angstfylt grubler, mener han.

Ny film?

Manuskriptet har vært strengt bevoktet. Forfatterens PC har ikke vært koblet til nettet, oversetterne har fått teksten via kurér, og ingen anmeldere har fått se boken før den nå legges ut i butikkene.

Om boken blir en suksess, kan det også bli film av historien. Millennium-produsent Søren Stærmose sier han er interessert. Hovedrolleinnehaverne Noomi Rapace og Michael Nyqvist har foreløpig stilt seg avventende.

Lagerkrantz tror den nye boken vil vise unge lesere veien til Stieg Larssons trilogi, akkurat som hans egen Zlatan-bok viste barn og ungdom at det er helt OK å lese bøker.

Det er ti år siden den første millennium-boken kom ut, og Lisbeth Salanders spesialitet, hackingen, er mer aktuell enn noensinne, mener Lagerkrantz.

- På Stieg Larssons tid ble enkeltpersoner hacket. Nå hackes hele stater. Jeg tenker at vi trenger en person som Lisbeth Salander.