Det varsler statsråden søndag kveld, etter at Krfs Geirmund Lykke utfordret henne på hva hun ønsket med pilegrimssatsningen i Norge.

– Jeg savner at regjeringen formidler hva slags mål de har for pilegrimsaktivitet i Norge, sier Geirmund Lykke.

– To år på rad har regjeringen foreslått kutt i bevilgningen til det nasjonale pilegrimssenteret i Trondheim, på to millioner kroner hvert år. Krf har sikret at dette er ført tilbake igjen begge gangene. Dette er et signal om at man ikke prioriterer dette høyt, sier Lykke.

Etterlyser midler

Samtidig gir han kulturministeren honnør for at hun går pilegrimsleden og bidrar til å sette fokus på tros-, samfunns- og livssynsspørsmål.

– Det er i dette spenningsfeltet at jeg blir nysgjerrig: Hvor vil hun med pilegrimsleden? Hvordan sikre at dette blir noe større, sier Lykke.

Han deltar i dag på pilegrimsseminaret på Lian sammen med kulturministeren. Han etterlyser også en sterkere satsning for å markedsføre pilegrimsleden ute i Europa.

– Da må man ha betydelige midler. Det har man ikke. Når det attpåtil foreslås kutt er det et dårlig signal til andre som er med og bidrar, også til kommuner og fylkeskommuner, sier Lykke.

Etter selv å ha tråkket langs pilegrimsleden fra Dombås til Trondheim for seks år siden, mener han det er et potensial for å gi pilegrimene en enda bedre opplevelse langs leden.

Les også (pluss): Få nordmenn går hele pilegrimsleden

Spredt utover

Krf-politikeren ser en utfordring i at ansvaret for pilegrimsfeltet i dag er fordelt på tre departement:

– Organisatorisk er nasjonalt pilegrimssenter plassert under Riksantikvaren, og dermed underlagt Miljøverndepartementet. Men det er Kulturdepartmentet som bidrar med mest penger, og det er Næringsdepartementet som de siste to årene har foreslått å kutte midler. Dette er fragmentert og ikke koordinert, sier Lykke, som vil samle alt under Widveys eget departement.

Samler alt hos Widvey

Det vil også kultuministeren, varsler hun søndag kveld. I en epost til Adresseavisen skriver hun at regjeringen jobber med saken, og at de etter ferien vil komme tilbake med mer konkret informasjon om hva de tenker rundt organiseringen.

– Den forrige regjeringen la opp til et spleiselag mellom tre departementer i pilegrimssatsingen. Denne regjering ønsker å samle all statlig pilegrimsinnsats. Ved å samle innsatsen i Kulturdepartementet, ønsker vi å signalisere en fortsatt satsing på pilegrimsarbeidet og følge opp det gode arbeidet som allerede skjer ved Nasjonalt pilegrimssenter, skriver Widvey i eposten

Geirmund Lykke (Krf) fulgte pilegrimsleden fra Dombås til Trondheim for seks år siden. Året etter dro han på pilegrimsreise til Santiago de Compostela i Spania, like etter at dette bildet ble tatt. Foto: Ivar Mølsknes