Luftforsvarets musikkorps julekonsert er et fast innslag i desember, og i år har de fått Eir Inderhaug med på laget. Inderhaug ble tidligere i høst tildelt Kritikerlagets musikkpris for 2013/2014, og har spilt i flere kjente operaer, både i Norge og i utlandet.

I kveld spiller de i Meråker Samfunnshus, fredag i Åfjord kirke og lørdag på Byscenen. De skal blant annet spille «Du grønne glitrende tre» av Edvard Grieg og et utdrag fra «Nøtteknekkeren» av Tchaikovskij.

Ikke bare julemusikk

Inderhaug vil krydre konserten med fortellinger og dikt, blant annet noen folkeeventyr av brødrene Grimm. Ingunn Moslet i LFMK forteller at det har blitt en tradisjon at korpset gjør konserten med en operasanger, og at en av grunnene til at valget falt på Inderhaug er fordi hun er en fantastisk forteller.

–Skrøner, svarer operasangeren og ler.

Moslet sier videre at de ønsker å skape en god stemning som kan roe folk ned i den travle adventstiden. Dirigent Leif Arne Pedersen sier at konserten vil by på musikk som går over en periode på 500 år.

–Det vil ikke være kun julemusikk, men det vil være musikk som relaterer til en høytidsstemning, sier Moslet.

For å skape ekstra stemning skal 40 barn og unge ha en minikonsert før selve konserten på Byscenen.

Musikk man blir glad av

Moslet sier at konserten og korpset kan garantere høytidsstemning, spesielt siden det også blir allsang på slutten av konserten som publikum får være med på.

–Hvis vi viser at vi liker det vi gjør, så smitter det over på publikum, sier dirigent Pedersen.

Videre forklarer han at de skal spille musikk man blir glad av, og at det er mye man kan se frem til under konserten. Han sier også at det ikke blir noen tung julekonsert.

–Vi lever i en hysterisk tid, så det er viktig med en timeout. Glem stresset, ta en pause, kom på konserten vår, sier en engasjert Inderhaug.

Mange går på julekonsert for å få julestemning, og sopranen sier at hun får julefølelse av å synge. Dirigent Pedersen forteller at han får julestemning av å lage marsipan og fløtekarameller, og ved å gå på sine barns julekonserter.

Mindre konserter er gull

Inderhaug er vant til store operaproduksjoner med seks ukers prøvetid og så forestillinger, noe som er ganske annerledes enn en julekonsert. Både dirigent og solist forklarer at prosessen er kortere for solisten på slike småkonserter, men at korpset har øvd over lengre tid.

–Siden jeg har barn så er slike konserter som ikke tar så mye tid helt gull! sier Inderhaug.

Videre forteller hun at det er en annen type frihet ved å jobbe med mindre konserter, blant annet fordi man får være med å bestemme innholdet i produksjonen. På spørsmål om hvordan det har vært å jobbe med Luftforsvarets musikkorps svarer sopranen spøkefullt;

–Helt grusomt!

Inderhaug er glad i å tulle, men blir seriøs igjen og sier at korpset er en profesjonell gjeng som det er gøy å jobbe med. Hun liker å være med både i store operaproduksjoner og på slike mindre konserter, og hun påpeker at det er viktig med variasjon og bredde i yrkeslivet.

–Jeg hadde blitt gæren av bare å spille julekonserter, sier hun og ler.