Seierstad er den som har generert mest royaltyinntekter for sin bok, men hun gir hele sitt personlige bokhonorar på over en million kroner i Norge til stiftelsen «En av oss».

Les anmeldelsen: Under huden på Breivik

Forlagsbransjen holder vanligvis kortene tett til brystet, og ingen av forlagene Aftenposten har snakket med vil oppgi eksakte tall for salg av bøker relatert til 22. juli.

Hittil er det kommet ut ca. 40 titler som tar utgangspunkt i terroren i Oslo og på Utøya. De aller fleste er kommet ut i beskjedne opplag.

46.000 trykte bøker er rekorden

Ifølge en rangering fra Norsk Bokhandlerforening er Åsne Seierstads En av oss og Geir Lippestads Det vi kan stå for de to bøkene som har høyest opplag.

Forlagene opplyser at begge nå er trykket i 46.000 eksemplarer. Lippestad, som var Anders Behring Breiviks forsvarer under rettsaken mot ham, har fått sin bok utgitt i 35.000 innbundne eksemplarer og 11.000 pocketutgaver av Aschehoug. Kagge forlag har gitt ut henholdsvis 33.000 innbundne og 13.000 pocketbøker av Seierstads bok.

Dersom samtlige av Seierstads bøker hadde blitt solgt til fullpris ville det gitt henne en royaltyinntekt på ca. 1,8 millioner kroner, viser beregninger Aftenposten har gjort basert på vanlige bransjeavtaler.

Utgis i flere land

- Beløpet ligger vesentlig lavere enn det, da ikke alle bøkene er solgt, og heller ikke til full pris, sier forfatteren selv.

Hun påpeker også at hennes inntekter fra salget i Norge går til stiftelsen «En av oss», sammen med en sum på fem kroner per bok fra Kagge forlag. De overlevende og etterlatte etter 22. juli skal selv være med på å bestemme hva pengene skal gå til.

Seierstads bok blir også utgitt i Sverige, Danmark, Finland, USA, Frankrike, Nederland, Brasil og England. Royaltyinntektene fra disse utgivelsene tar forfatteren selv, bekrefter hun.

- Jeg synes det er rimelig. Jeg brukte tross alt to år på å skrive den, sier hun.

Om opplaget for Lippestads bok hadde vært solgt til full pris ville han ha innkassert ca. 1,4 millioner kroner i inntekter, ifølge Aftenpostens beregninger. Men langt fra hele opplaget er solgt, og dessuten er mye omsatt for lavere beløp enn utsalgsprisen.

Lippestad har ikke besvart Aftenpostens spørsmål om bokinntektene.

Marit Christensens omstridte Moren er nummer tre på opplagstoppen. Ifølge forlagssjef Harald Engelsrud i Aschehoug fikk den et totalt opplag på 40.000, hvorav 20.000 var innbudne eksemplarer.

Deretter følger den bildebaserte minneboken Mitt lille land, utgitt i et samarbeid med Aschehoug og Gyldendal. Den femte mest omsatte 22. juliboken er - Jeg lever, pappa, av Erik H. Sønstelie og Siri Marie Seim Sønstelie. Ingen av disse bøkene har Aftenposten fått oppgitt noen sikre opplagstall for.

I gang med sin tredje

På sjetteplass er frilansjournalist Kjetil Stormarks dokumentarbok Da terroren rammet Norge. Den har ifølge Kagge forlag et opplag på 10.000 innbundne eksemplarer og 10.500 pocketbøker. Stormark ga også ut Massemorderens private e-poster på Spartacus forlag, med et opplag på «noen få tusen».

- Jeg er langt fra blitt rik på disse bokutgivelsene. Tvert om er begge underskuddsprosjekter hvis man ser på hvor mye arbeid og ressurser jeg la ned i arbeidet, sier han. Under produksjonen av Da terroren rammet Norge hadde han et eget korps med folk som gjorde research og skrev ut intervjuer.

Likevel er han nå i gang med sin tredje 22. julibok, om hva som egentlig gikk galt med politiets beredskap.

- Gis det ut for mange bøker om 22. juli?

- Dette var den mest dramatiske hendelsen i Norge siden andre verdenskrig, og det er ikke til å undres over at det kommer mange bøker om temaet. Dette er en del av det nasjonale sorgarbeidet. Og hver bok utgjør en ny, liten puslespillbrikke i et stort bilde som skal legges av øyenvitneskildringer og analyser fra aktører med vidt forskjellig utgangspunkt, sier Stormark.

- Min motivasjon for å lage disse bøkene er å forsøke å finne ut hva som egentlig skjedde, og hva som gikk galt. Vi har langt fra funnet alle svarene ennå, legger han til.

Fornøyd med salg - forsvarer utgivelsene

Forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge forlag er fornøyd med salget av de tre 22. juli-bøkene de hittil har gitt ut, og hun forsvarer utgivelsene.

- Bøkene har generelt solgt bra. Seierstads bok var en av de mest solgte utgivelsene våre i fjor. Mottakelsen av alle tre utgivelsene har vært veldig gode, sier hun.

Har det vært for mange bøker om dette temaet?

- Det er et spørsmål andre må vurdere. Vi er veldig godt fornøyd med våre tre utgivelser som vi mener på hver sin måte er viktige bidrag til litteraturen om 22. juli.

- Hvorfor er det viktig for Kagge å utgi bøker om 22. juli?

- Vi er et forlag med tradisjon for fortellende sakprosa og dokumentarer. Vi har ikke antatt bøker utelukkende basert på at det det handler om 22. juli, men vi var og er åpne for de gode prosjektene som setter 22. juli i nytt lys, svarer Gaathaug.

Åsne Seierstad gir hele royaltyinntekten fra Norge til en stiftelse, men beholder inntektene fra utlandet selv. Foto: Tor G Stenersen