Det synes ikke MC-klubben er det minste morsomt.

– Vi kommer til å saksøke dem. Hells Angels har copyright på symbolet sitt, og vi aksepterer ikke at det vannes ut. Dette er ikke greit i det hele tatt, sier talsmann for Hells Angels, Rune Olsgaard.

Selv om det ser slik ut på brosjyren til Oktopax, har HA nemlig ikke inngått noe samarbeid med aktørene som står bak: Pax Forlag, Klassekampen, Morgenbladet, Forlaget Oktober, Spartacus Forlag og Manifest Forlag.

Politisk litteratur

Ifølge brosjyren ønsker deltakerne i prosjektet å slå et slag for å øke interessen for politisk litteratur. Bak på brosjyren, der kundene skal fylle inn navn, adresse, og hvilke bøker de ønsker å kjøpe, står det at Hells Angels dekker portoen. Ved siden av teksten står HA-symbolet formet som et frimerke.

Rune Olsgaard har svært lite sans for spøken fra Oktopax. HA-talsmannen opplyser at organisasjonen har en evig kamp mot det han kaller misbruk av symbolet, en hjelmkledd hodeskalle med en gyllen vinge.

Brenner klær

– Det er sinnssykt mange folk som kopierer oss. Da et klesmerke nylig brukte symbolet vårt på en T-skjorte truet vi med rettssak om de ikke utleverte kolleksjonen. De ga etter og T-skjortene ble brent umiddelbart. På verdensbasis brenner Hells Angels månedlig i snitt 50000 T-skjorter med falske HA-symboler, sier talsmannen.

–Dette var bare et forsøk på spøk fra vår side. Vi har tradisjon for å sette forskjellige navn og organisasjoner som betalere av portoen. Ideen er å ha en litt fleipete tone på brosjyren. Tidligere har både engleskolen til Märtha Louise, Karl Marx, Angela Merkel og Jonas Gahr Støre vært oppført som portobetalere. Vi ser at dette med Hells Angels ikke er så morsomt, sier informasjons- og markedssjef i Pax Forlag, Alexander Opsal.

Markedssjefen ønsker ikke å kommentere trusselen om søksmål fra Hells Angels.

Bok om HA

– Hvilke reaksjoner har dere fått fra kundene deres?

– Noen lurer på om det virkelig er sant at vi har inngått et samarbeid med Hells Angels. De fleste har en mistanke om at bare er en spøk, men tar kontakt med oss for å få det avkreftet, sier Opsal.

Han legger til at de pleier å la noen som er aktuelle i nyhetsbildet stå som portobetalere på brosjyren.

– Gerd Liv Valla sto oppført da hun var i vinden for et par år siden. Etter avlyttingsskandalen i Oslo skrev vi at Den amerikanske ambassaden betalte portoen. Årsaken til at vi har satt opp Hells Angels nå er at vi har gitt ut boken som Hunter S. Thompson skrev om MC-klubben i 1965, forklarer Opsal.

Det er denne kupongen som får Hells Angels til å se rødt. De betaler nemlig ikke portoen for bøkene fra Oktopax.
Rune Olsgaard, talsmann for Hells Angles, lover søksmål etter det han kaller misbruk av HA-symbolet. Foto: Scanpix