KRISTIANSUND: Lucien Clerque (f. 1934) er det største navnet som har gjestet Nordic Light Fotofestival. Han lyser av begeistring av at det her finnes en festival som har tatt opp litt konkurranse med hjembyen Arles – der han startet sin egen festival i 1970 og som runder 40 år nå i sommer.

- Jeg er fasinert. Åpne mennesker. Dyktig stab og en intimitet som er bare utrolig, sier Lucien Clerque når han kommer oss i møte ved skipsverftet Mellemværftet, et fingeravtrykk fra 1800-tallet.

50 år lang reise

- Jeg vet hva det vil si å miste en by. Jeg begynte å fotografere min hjemby, som var bombet sønder og sammen, akkurat som Kristiansund. Det var starten på en 50 år lang reise med fotografiapparat. Her ved sjøkanten kan festivalen Nordic Light finne en fremtid. Et rolig sted, uten vakter, kun mennesker med interesse fot faget fotografering. Takk for at jeg fikk komme hit, sier Lucien Clerque lavmælt.

Han tar en guidet runde i et skipsverft med mange små detaljer. Arbeidsfolket gikk hjem i 1978, men her henger kjeldressen i garderobeskapet, gamle motorer er restaurert og utstilt og reimoverføringer forteller om tidlig motorkraft.

Kunsten henger ennå

Fotografen snuser på stort og smått som er bevart av arbeiderkultur, og han lyser opp i ansiktet når han får høre at planene om innfartsvei ble slått tilbake – og at et teknisk industrielt kulturminne overlevde både krigshandlinger og rivekulturen etter gjenreisingen.

Arles har 67 fotoutstillinger i en by med 52 000 innbyggere. Kristiansund har 50 utstillinger og 23 000 innbyggere, og selv om festivalprogrammet er gjennomført, kan publikum se kunsten frem til søndag. Det er ennå ikke over.

Lucien Clerque hadde et stort publikum under Nordic Light 2011. Han var svært glad for å komme så tett på interesserte publikummere.

Allerede godt etablert

Clerque har fått publisert mange bøker med sine bilder. Kvinnen og andre mjuke former har han jobbet mye med, tyrefekting har vært et annet felt – og han knyttes til kulturpersonligheter som Jean Cocteau, Pablo Picasso, Roland Barthes og The Gypsy Kings.

Lucien Clerque promotorer gjerne neste års festival i Kristiansund. Dette liker han. Etter seks år er Nordic Light allerede godt etablert.

- Jeg liker meg ved sjøen. Jeg har brukt mange timer på strender og tatt mange fotografier, sier fotografen. Han har lett etter mentaliteten hos menneskene ved Middelhavet. Og han skapte "Recontres Internationales de la Photographie" hjemme i Arles, som ligger sju meter over havet der elven Rhône deler seg i to før den går i havet.

For få norske navn

- Årets program har hatt sterke internasjonale navn. Kanskje er det for få norske utstillere i år. Vi gjør en vri der neste gang, men det er også store navn i Kristiansund i år; Clerque, Albert Watson og Gered Mankowitz, sier fotograf Morten Krogvold, som roser Anne Lise Flavik for å ha skaffet store navn på den internasjonale scene. Programmet oser av kvalitet.

Alle var slitne etter årets festival. Bredden var så stor og utstillingene så tallrike. Frivillige som arbeidet med å henge opp alle fotografiene, hadde en strevsom jobb. Og det henger der ennå, frem til søndag.

Den sjette festivalen i Kristiansund har vært den klart beste. Folk har strømmet til alle arrangementene. Været slo til. Varmen kom. Lucien Clerque har fått konkurranse – og det liker han.

Fotografene Morten Krogvold (t.v.) og Lucien Clerque har skapt hver sin store festival i Europa. Foto: PAULO PAGANI