I snart én uke har Museene i Sør-Trøndelag (Mist) stått i sentrum av det som er blitt Solberg-regjeringens første kulturpolitiske skandale.

Ballen begynte å rulle da kulturminister Thorhild Widvey (H) forrige tirsdag ringte styreleder Rasmus Brodtkorb i Mist.

Statsråden ville vite om museumsdirektør Pontus Kyanders uttalelser om Frp var Mists offisielle holdning. Brodtkorb tok deretter kontakt med Mist-direktør Suzette Paasche som skrev en mye omtalt sms hvor hun anklaget Kyander for å «ha satt i gang et helvetes leven». Paasche har siden ikke ønsket å kommentere saken i avisen.

- Intern sms

I dag bryter imidlertid Mist-direktøren stillheten. I et innlegg i dagens avis forteller Paasche hvordan hun har opplevd den siste uken.

«Som adm. direktør i Mist har jeg et overordnet ansvar for den totale driften, men jeg har full tillit til at museumsdirektørene selv tar ansvar for sine museer (…). I denne uken ble den tilliten brutt av en av våre museumsdirektører. En intern sms ble videresendt til media over hele landet for å spre et budskap som var ment som en intern kommunikasjon», skriver Paasche som har reist på vinterferie og ikke ønsker å utdype synspunktene i innlegget.

- Skrevet i affekt

Paasche forteller at ordlyden i den mye omtalte tekstmeldingen er et resultat av hvordan hennes forhold til Kyander har utviklet seg.

«Den var skrevet av meg i affekt og inneholdt heller ikke fakta. Innholdet var preget av at tilliten mellom meg og museumsdirektøren har vært under konstant press den siste tiden. Som leder har jeg et grunnleggende etisk prinsipp om ikke å uttale meg om forhold med ansatte i media», skriver Paasche.

- Kan mene hva han vil

Mist-sjefen presiserer at hennes reaksjon overfor Kyander ikke kom på grunn av innholdet i museets vårprogram. I programmet skrev Kyander at «Frp er et farlig nasjonalistparti som etser bort vår sjel».

–Her har selvsagt museumsdirektøren frihet til å mene det han vil. Som hans leder har jeg rett til å være i dialog med ham om både innhold og form, men han har siste ordet. Han har heller ikke fått noen beskjed om å endre eller fjerne noe av innholdet.

- Full tillit til Paasche

I gårsdagens avis sa kunstner Håkon Gullvåg at han vanskelig kunne se for seg at Suzette Paasche kunne fortsette som direktør for Mist etter tekstmeldingen hun sendte til Kyander. Det er styret som ansetter direktøren i Mist. Styreleder Rasmus Brodtkorb forteller at temaet foreløpig ikke har vært oppe i styret.

–Siden saken dukket opp i forrige uke, har vi ikke hatt noe formelt styremøte hvor dette har vært et emne. Men Suzette har min, og et samlet styres, fulle tillit, sier Brodtkorb.

Håkon Gullvåg stilte også spørsmål ved Brodtkorbs rolle som styreleder. Kunstneren mener det er uheldig at hans søster, Julie Brodtkorb ved statsministerens kontor, har ringt sin bror om denne saken. Styreleder Rasmus Brodtkorb svarer kort på spørsmålet om sin egen stilling.

–Det er enkelt: Jeg sitter som styreleder så lenge eierne ønsker det.

Les hele innlegget til Suzette Paasche i Adresseavisen.

LES ALLE SAKENE OM KYANDER-KRANGELEN HER