Torsdag 12. juli 1962 gikk The Rolling Stones på scenen på Marquee Club i London som et ungt og ukjent bluesband.

Et halvt århundre senere holder de det fortsatt gående og setter stadig nye standarder for hvordan gamle rockestjerner oppfører seg. Siden debuten i 1962 har Stones spilt konserter foran flere mennesker enn noe annet band.

Les også: Trondheim står først i Stones-køen

Upublisert materiale

Nå gir de ut en bok for å markere jubileet. «The Rolling Stones 50» inneholder fotografier og illustrasjoner fra en lang og begivenhetsrik karriere, og er satt sammen av bandmedlemmene selv. Boken presenterer også mange tidligere upubliserte memorabiliaskatter.

I forbindelse med dagens jubileum er Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts og Ron Wood i London for å overvære åpningen av en fotoutstilling med samme navn som boken. Det er første gang bandet viser seg sammen på fire år. De tidligere medlemmene Mick Taylor og Bill Wyman deltar også.

Som seg hør og bør når det er snakk om The Rolling Stones, blir det en lang 50-årsfeiring. I september kommer en dokumentarfilm som tar for seg hele bandets karriere, regissert av Brett Morgen.

Har øvd i studio

– Han fortalte meg at over 80 prosent av materialet aldri er vist før. Det forbløffer meg. Jeg visste ikke at det fantes så mye, sa Keith Richards til Rolling Stone Magazine da filmen ble annonsert.

Det spekuleres i at Stones legger ut på turné neste år. I april kom bandet sammen i studio for å øve, og spilte gjennom flere gamle klassikere som «Beast of Burden» og «Gimme Shelter».

Les også: Tar Stones avskjed på Glastonbury?

– Jeg trodde jeg ville være ganske rusten, men det låt så friskt som en kunne håpe på, fortalte Richards.

Gitaristen ønsker å prøve ut mulighetene for å lage et nytt album.

– Men det skal vi snakke om i juli, sa han.

Det er altså ikke bare gamle minner som blir utvekslet når The Rolling Stones kommer sammen i London i dag.