– Jeg mener Trondheim kommune bør søke om å overta de fylkeskommunale midlene som i dag brukes til kunst og kultur i Trondheim, sier bystyrerepresentant Kjetil Utne (H) .

Onsdag sa fylkestinget i Sør-Trøndelag nei til å finansiere byggingen av kunsthall i Trondheim selv om de ved flere anledninger har uttalt seg positivt om prosjektet. I Adresseavisen torsdag sa styreleder Ellen Tveit Klingenberg i kunsthallprosjektet at hun er «veldig skuffet», mens kulturkomitéleder Erling Moe (V) i Trondheim kommune mente vedtaket var «beklagelig».

Høyres Kjetil Utne går lengre enn sin kollega i kulturkomiteen. Utne mener at fylkeskommunen har utspilt sin rolle som kulturaktør i fylket.

– Man må spørre seg om fylkeskommunen er blitt irrelevant når det gjelder å styrke kunst- og kulturlivet i regionen, sier Utne.

- Setter kulturen i fare

Kunsthallen i Trondheim har vært utredet i flere år. I 2012 ble det satt ned et interimsstyre og i fjor høst åpnet kunsthallen i midlertidige lokaler i Dronningens gate.

– Det er lagt ned et kjempearbeid og kunsthallen har aldri vært nærmere fullførelse, sier Utne.

Det gjør politikeren desto mer frustrert over fylket.

– Det skyldes nok den dårlige økonomiske situasjonen, men jeg hadde likevel trodd de ville støtte dette, sier Utne som mener å se et mønster:

–De har lagt ned Sjøbygda kunstnarhus og Sør-Trøndelag teaterverksted tidligere. Et nytt Rosendal teater og litteraturhus i Trondheim settes nå også i fare av fylkets prioriteringer, sier Utne.

- Trondheim må overta

Kommunepolitikeren understreker at han beskriver situasjonen slik han ser den nå, men at han håper at fylket kommer på bedre tanker.

– Jeg håper de prioriterer annerledes på sikt.

Hvis forholdene ikke endrer seg, har Utne et forslag

– Jeg mener Trondheim kommune bør søke om å overta de fylkeskommunale midlene som i dag brukes til kunst og kultur i Trondheim.

Bare slik vil kommunen få den kulturelle utviklingen den fortjener, mener Utne.

Vil legge ned fylkeskommunen

I sitt partiprogram foreslår partiet Høyre «å legge ned fylkeskommunen og la kommuner som har en robust størrelse, overta hovedtyngden av fylkeskommunens oppgaver innen utdanning, helse, kultur, samferdsel, næring og regional utvikling.»

Utne plasserer Sør-Trøndelag fylkeskommunes behandling av kunsthallen midt inne i denne debatten.

–Måten de har opptrådt her er et argument for å avskaffe hele fylkeskommunen, sier Utne.

Spørsmål til rådmannen

I torsdagsavisa sa kulturkomitéleder Erling Moe at han ville be rådmannen i Trondheim finne mer penger til kunsthallen, dersom fylkeskommunen ikke endrer sitt vedtak. Utne er enig med Moe.

–Jeg har sendt inn et spørsmål til rådmannen som jeg ønsker svar på under møtet i formannskapet tirsdag, sier Utne.

Høyrepolitikerens skriftlige spørsmål til rådmannen lyder slik: «Hvilke konsekvenser har fylkeskommunens vedtak i kunsthallsaken for mulighetene for å realisere prosjektet (…)? Og hva kan Trondheim kommune gjøre for å realisere prosjektet innenfor de tidsrammer som er fastsatt?».

Han begrunner spørsmålet på denne måten:

–Kunsthallprosjektet er blitt så bra. Nå må vi virkelig sørge for å få det gjennomført.