Da Ingebjørg Bratland og Odd Nordstoga ga ut «Heimafrå» i mars, var de bestemt på å spille mange konserter. Og så ballet det på seg.

De har allerede passert over 80 spillejobber, og før de runder av turneen med to utsolgte konserter i Operaen i Bjørvika i oktober, skal de spille 50 til. Ni av dem i vår region. Søndag spilte de i Surndal og onsdag går turen til Oppdal.

Norgesturneen brakte dem til et lite naust på Periferifestivalen utenfor Sotra, til Gvarv der de spilte for 80 mennesker og langt til fjells i Jotunheimen, på Vinjerock på Eidsbugarden, der de spilte for tusenvis av publikummere.

–Jeg trodde alle skulle være på tur og ikke gidde og se på oss, men så kom det folk i bøtter og spann. Der, høyt til fjells, sier Odd Nordstoga (40).

–Det er utrolig moro å spille konsert der ingen skulle tru at nokon kunne spille konsert. Det har vært veldig mange høydepunkt og en fantastisk erfaring, samstemmer Ingebjørg Bratland (22).

Søk i adressa.nos store Det skjer-kalender her

Slutt på å være jålete

I tillegg til bassist Gjermund Silset reiser duoen rundt med lydmann og turnéleder. Med bare fem personer i turnébussen er det lettere å organisere.

–Det er derfor vi kan spille så mange steder, sier Nordstoga, og legger til at det til tider har vært slitsomt, samtidig som de de begge lært masse.

–Ingebjørg har lært meg å ta mer tak i detaljene, for eksempel på lydprøver. Og så er hun veldig flink til å synge da. Å ligge tett opp til henne fraseringsmessig er sånt man må nyte, selv om det er en daglig utfordring, sier han.

–Jeg har lært at å være nervøs, grue seg eller være jålete, det går ikke. Mye må tas på hælen og det er viktig å være seg selv. Og så er det viktig å trimme litt. Odd er 40 år og en voksen mann, han kan ikke spise Statoil-burger hver dag. Da legger det seg rundt livet, sier Bratland.

Ville framelske vokalen

«Heimafrå» er en akustisk plate tuftet på folketoner og regler fra Telemark. Flere nettopp i tradisjon etter folk «heimafrå» Vinje, der de begge er født og oppvokst. Ideen var å gjøre det så enkelt som mulig.

–Vi hadde en regel: at det skulle være fokus på sangen, med stemmene og melodiene i sentrum. Arrangementet og musikken skulle være enkel og framelske vokalen. Vi tok utgangspunkt i det materialet vi hadde og arrangerte det videre. Det var ikke noe kriterium at det skulle være ukjent stoff; det er uansett ikke så mange som har greie på lokal folkemusikk fra Vest-Telemark, humrer Nordstoga.

Få norske album i år har fått så samstemt positiv kritikk.

–Det var fantastisk, særlig for min del. Det var den første platen jeg ga ut som soloartist. Jeg har ikke sett annet enn femmere, sier Bratland.

–Jau, det føltes kjempebra det altså, sier Nordstoga.

Sjalu på Sissel

De to har for øvrig «alltid» kjent hverandre. Ingebjørg gikk i sanglære hos Odds mor Ellen, og da hun var sju år skrev hun fanbrev til «Ådd».

–Jeg var superfan da jeg var liten, lenge før han fikk gjennombrudd. Etter Odd er det faktisk mora hans jeg har vært lengst på turné med, sier Bratland.

–Det er ikke så store forhold i Vinje. Det har bare vært et tidsspørsmål før hun skulle slå igjennom. Hun har alltid vært et stort talent, sier Nordstoga.

–Ingebjørg, jeg leste en plass at du ble sjalu da Nordstoga ga ut juleplate med Sissel Kyrkjebø..?

–Kanskje ikke sjalu… Men jeg tenkte: Søren heller, han burde heller ringe meg, ler hun.

Barnebok og ny plate

Innimellom konsertene har Bratland rukket å spille inn nytt album, i Nidaros studio i Trondheim. Hun vil ikke røpe så mye, annet at hun nærmer seg et mer poppa uttrykk, blant annet med Espen Lind på låtskriversiden. Plata utgis på nyåret.

Nordstoga, på sin side, ga nylig ut boka «Eg og Pontus går for gull» med barnefortellinger på rim, illustrert av Rune Markhus. Nå gleder han seg til å ta fram mobilen og begynne å lage låter.

–Jeg får litt dårlig samvittighet når du spør om det… Det får være greit med de 150 konsertene jeg gjør i år. Jeg gleder meg til å ta fram notatene jeg har på telefonen og prøve å jobbe fram nye ideer. Det er lenge siden jeg har laget en ny låt nå, egentlig. Jeg har ikke tenkt å slutte med det.