Sammen med de to andre kandidatene til den store kunstprisen, Tina Jonsbu og Knut Åmås, har Berg og Heier stilt ut i Trondheim kunstmuseum siden 5. oktober. Denne uken har juryen vært til stede i Trondheim, og i dag kl. 13 ble kåringen av de to vinnerne kunngjort i museet. Juryen har bestått av kunstnerne Ingar Dragset og Elisabeth Mathisen samt kunsthistorikeren Ute Meta Bauer.

Lorck Schives kunstpris ble opprettet i fjor med midler fra Lorck Schives legat, som forvalter formuen etter eiendomsbesitteren Christian Lorck Schive i Trondheim (1803-79). De fire kandidatene ble valgt ut sist vinter og har laget høstens prisutstilling med støtte fra legatet. Utstillingen blir stående i museet til 5. januar. Prisen skal deles ut annethvert år.

Lene Berg får sin del av kunstprisen for videoarbeidet «Ung løs gris», som i sommer ble vist som norsk bidrag på Venezia-biennalen. Handlingen utspilles på et hotellrom med tre personer i et nattlig møte med seksuelle overtoner. Ifølge juryen gir Berg med et nærgående perspektiv seeren til deltaker, noe som vekker ubehag.

Marianne Heier får utmerkelsen for installasjonen «Kjære venner», med en oppdelt Moelvenbrakke som fysisk element. Dette er kombinert med kunstnerens opplesning av en av Siv Jensens taler. I juryens begrunnelse heter det talen tydeliggjøres av de fysiske materialene og bidrar til en situasjon med et helt annet alvor.