Nye folk i alle roller og funksjoner, med Mads Ousdal som Peer, betyr et nytt blikk på Ibsens drama, teaterstykket alle nordmenn bør se minst én gang i livet.

Så hvorfor ikke nettopp her ved Gålåvatnet, i det som var Peer Gynts hjemtrakter. For Ibsen skrev sitt verdensberømte drama etter levende modell, en jeger og storskryter, som levde i minnet til folk i Gudbrandsdalen ennå på Ibsens tid.

Er han en løk?

I løpet av 25 år med Peer-forestilling ute fjellheimen noen mil opp Gålåvegen vestover fra Harpefoss, har rundt 260 000 publikummere sett den spektakulære utendørsoppsetningen om den fargerike og stormannsgale livsløgneren og egoisten Peer Gynt. Forestillingen blir mer og mer grotesk etter hvert som Peer er ute og begår seg i den store verden, surfer på livets bølgetopper, jukser seg unna ubehagelige speilbilder og selvoppgjør, og til slutt havarerer som en lettskrelt løk, en ilandskylt manet. Finnes det redning for en slik oljeglatt tulling? Har han noen kjerne, har livet noen kjerne?

Jordvoll blir sandstrand

Marit Lien er direktør for Peer Gynt AS, som sørger for at det også i år blir Peer Gynt-dager fra 1. til 9. august. –Erik Ulfsby har regien i år, en jobb han har overtatt etter Svein Sturla Hungnes, som har hatt ansvaret i 25 år. Ulfsby, til daglig sjef ved Det norske teatret, og dramaturgen Njål Helge Mjøs, har sett på dramaet med nye øyne og gjort et litt annerledes utvalg av teksten. Den skal jo ned fra Ibsens seks timer til et spillbart drama på 2 timer og 40 minutter, forteller Marit Lien.

Også når det gjelder kostymer og scenografi er det nye koster i år. –Christina Lovery har stått for kostymedesignen, mens scenograf og årets Peer Gynt-kunstner Arne Nøst har arbeidet med nye sceneløsninger for å få publikum tettere på naturen, og for å styrke kontakten mellom aktører og publikum i amfi. En jordvoll på spillplassen nede ved Gålåvatnet er fjernet - der er det blitt sandstrand. En ny løftescene hjelper publikum som sitter lengst bort til å se bedre. Det blir en stor forbedring.

Nye skuespillere

Marit Lien er begeistret også over rollebesetningen. –Kunstnerisk leder Iren Reppen har satt sammen et sterkt lag. Mads Ousdal spiller Peer for første gang i sin karriere, og Birgitte Victoria Svendsen er Mor Aase. Marit Blokhus spiller Den grønnkledde og Frank Kjosås Dovregubben, mens Belinda Braza er Anitra. Braza instruerer også noen utmerkede dansere fra Vinstra videregående skole i en forestilling som inneholder mye dans. Solveig spilles av Heidi Ruud Ellingsen, Svein Tindberg er Knappestøperen og andre ubehagelige motkrefter Peer konfronteres med. Og sist, men ikke minst, Per Tofte er tilbake ved Gålåvatnet, nå som Presten.

Per Tofte, med bl.a. en fortid ved Trøndelag teater, var den aller første Peer Gynt ved Gålåvatnet og var med i noen år før Svein Sturla Hungnes overtok rollen. I år er det han som skal framføre stykkets berømte Prestens tale.

Musikerne tett på handlingen

Store endringer skjer også med orkestret. I år sitter ikke 30 musikere i et eget orkesterhus og spiller. –Vi tar antallet musikere ned til sju og trekker dem mer med inn i handlingen, forteller Marit Lien. –Kjetil Bjerkestrand er musikalsk ansvarlig for ensemblet som skal gi oss Edvard Griegs scenemusikk i ulike musikalske tolkninger, fra det klassiske uttrykket til folkemusikk og moderne arrangementer. Arve Tellefsen går altså til scenen, sammen med Kjetil Bjerkestrand, tangenter, Hans Jørgen Jacobsen, blåseinstrumenter, Håvar Bendiksen, trekkspill og gitar, Maria Alejandro Conde, cello, Trygve Waldemar Fiske, kontrabass og Erik Nylander, perkusjon.

Forestillingsdagene er 1., 2., 6., 7., 8. og 9. august. I dagene innimellom er det også ulike typer arrangementer. For eksempel spiller Arve Tellefsen med Knut Buen og Håvard Gimse i Sør-Fron kyrkje tirsdag 5. august. Programmet blir en reise gjennom livet og musikken til fiolinisten og komponisten Ole Bull.

Ny Peer: Kunstnerisk leder Iren Reppen har satt sammen et helt nytt lag for årets Peer Gynt ved Gålåvatnet. Mads Ousdal (bildet) har rollen som Peer.
Den grønnkledde: Marie Blokhus som Den grønnkledde i nytt kostyme designet av Christina Lovery.
Dovregubben: Peer Gynt møte Dovregubben i Frank Kjosås' skikkelse.