Sunndal kulturfestival er bygget opp rundt musikkspillet «Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy» om Barbara Arbuthnott, ladyen fra det skotske overklassen som kom til Sunndal på bryllupsreise i 1866. Hun forelsket seg i dalen og slo seg ned der.

På grunn av sin sterke personlighet og sitt aktive engasjement i lokalsamfunnet, ble hun legendarisk i sin egen levetid. Musikkspillet er skrevet av Stig Nilsson og Lars Ramsøy-Halle.

Festivalsjef Ole Magne Ansnes forteller at forhåndssalget til årets oppsetning har gått svært bra.

– Nå har vi solgt flere billetter enn ved premieren i fjor, så vi ligger foran fjorårets salg, sier han.

– Udødelig tema

Historien fenger ikke bare lokalsamfunnet. Folk fra hele landet tar hvert år turen til Sunndal for å oppleve musikkspillet.

– Spillet appellerer til folk fordi det er snakk om et udødelig tema. Det handler om kjærlighet, armod og smerte. Det er temaer som aldri går av moten, sier festivalsjefen, som har tro på at musikkspillet blir bedre enn noen gang før.

Yngvild Grotmol spiller hovedrollen som Lady Arbuthnott. Hun overtok rollen i fjor, etter at Marit Synnøve Berg var fast inventar som ladyen i ti år.

– Det er en stor opplevelse å spille Barbara. Jeg tror stykket fengsler folk fordi det er en sterk og sann historie, sier Grotmol, kjent fra blant annet tv-serien «Schmokk» som gikk på NRK1 i fjor.

Gratiskonsert med DeLillos

Det er ikke bare spillet om den viktorianske ladyen som trekker folk til Sunndal kulturfestival i år. På programmet står flere kjente artistnavn, blant andre DeLillos, Jonas Alaska og festivalartist Guro Gikling.

– Vi prøver å få til en miks av nasjonalt kjente navn og lokale artister. Det virker som at folk er godt fornøyd med programmet i år. Vi forventer et publikum på 1500 på torget under gratiskonserten med DeLillos, sier Ansnes.

Festivalsjefen har tro på at arrangementet får en opptur etter publikumssvikten i fjor.

– Å drive festival er jo risikosport. Du har aldri en garanti for at det ikke blir skybrudd tre dager i strekk, slik det var i fjor. Kanskje vi får litt sol i år. Det har vi ikke hatt siden 2009.

Åpning i festivalteltet torsdag kl. 16.