Alexander Rybak er på lynvisitt i Kristiansund med fiolin og en flott nykomponert duett som publikum i Operafestukene i Kristiansund får høre neste lørdag med plass til 2 500 tilskuere i Braatthallen. Da er det operaball med alle solistene, og overraskelsen i programmet er Alexander Rybak (24) i duett med jevngamle Kathrine Hvinden Hals (22).

Veksler få blikk

Ved 21.30-tiden i går kveld kom Rybak til Kirkelandet kirke for å prøve ut nytt materiale.

- Du vet, alle tror jeg elsker popmusikk, men det er klassisk musikk som dette jeg vil komponere og spille i fremtiden. Kanskje er det gammeldags musikk for noen, sier Rybak etter øvingen med orkester.

Et kor på 150 stykker og 35 strykere møter opp ved neste prøve, tett oppunder premieren.

- Vi kjenner hverandre godt. Vi har spilt sammen siden vi var små. Det er ikke mange blikk vi utveksler. Samspillet sitter, sier Kathrine og Alexander.

Dans og lange reiser

De har begge to svært travle dager på hver sin kant. Kathrine er opptatt med studier på Barratt Due musikkinstitutt, mens Rybak danser på svensk TV4 i Stockholm sammen med Malin Johansson og har spilleoppdrag i både Moskva og St. Petersburg den neste uken.

Deretter vender han tilbake til Kristiansund for å spille rolig og kjærlig med lange stryk på buen. Det er kontrastfulle tider.

- I Russland eksperimenterer jeg mye med nye musikkformer. Det vi gjør her er å gå tilbake til det vi har drevet mye med i alle årene. Vi snakket om det på vei inn hit, at det nytter ikke å nå opp i klassisk musikk uten å ha foreldre som pusher på, sier Rybak.

Startet med duett

- Jeg komponerte stykket i fjor sommer. Det er aldri blitt fremført tidligere, to musikere i duett, og to dansere fra Nasjonalballetten på scenen. Jeg gleder meg til å øve det inn, sier Alexander Rybak.

Også hans aller første komposisjon som sjuåring var en duett.

- Jeg hadde lært meg noter allerede. I Øst-Europa er de mer kravstore på å lære noter tidlig, sier Alexander Rybak.

Han kjenner dirigent Kjell Seim godt fra tidligere. De har spilt mye sammen, og de diskuterer underveis i prøven. Rybak vil ha tempo, mens dirigenten holder igjen. De møtes på midten. Kun den ene gjennomkjøringen er nødvendig i første møte. Noen overganger blir repetert. Litt etter litt er detaljer øvd inn. Slutten sitter.

Enkelt og ukomplisert

Rybak var tydelig sliten da han kom til øvingen. Etter at det falt på plass så raskt med orkesteret, var han lettet. Presset falt av skuldrene. Det var vakker musikk. Enkelt og ukomplisert.

- En romantisk kjærlighetsduett. Det passer så godt inn i det øvrige programmet under operaballet, som har andre akt av operetten ”Flaggermusen” som hovedtema, sier dirigent Kjell Seim.

Midt inne i det opplegget faller Alexander Rybak og Kathrine Hvinden Hals inn med fløyelsmusikk.

Kathrine Hvinden Hals og Alexander Rybak presenterer ny musikk i Kristiansund under operaballet. Foto: PAULO PAGANI