–Hun var en helt vanlig jente. Det gjør det ekstra spesielt å spille henne, siden jeg selv er ei jente på hennes alder, sier Sigrid Farstad (16). Hun spiller Anne Frank i «Anne Franks dagbok», ungdomsgruppa i Teaterlaget i BULs nye oppsetning som har premiere fredag kveld.

Farstad synes det er spennende å få spille Anne, mest fordi historien om henne er både sann og sterk.

–Det er også utfordrende, jeg har for det meste spilt i komedier før. Dette blir jo tyngre og mørkere, utdyper hun. Sammen med resten av ungdommene i teatergruppa har hun jobbet hardt den siste tiden for å få alt på plass før premieren. De har blant annet vært på besøk i synagogen i Trondheim for å lære så mye som mulig om jødenes situasjon under krigen.

–Det ga oss perspektiv på saker og ting, sier Farstad.

Hun innrømmer at hun kjenner litt på nervøsiteten nå før premieren, men tror samtidig det skal gå fint.

–Det gikk ganske bra på generalprøven i går. Nå gleder vi oss til å vise frem det vi har jobbet med. Dette er en trist historie, men den har fine øyeblikk også, forteller skuespilleren.

Forestillingen vises i BUL-salen til og med 1. april.

Premierehelg

«Anne Franks dagbok» er én av flere forestillinger som har premiere i helga. Fredag kveld er det klart for tre eldre damer på Trøndelag Teater. I grevens tid handler om Marianne, Solveig og Lise som møtes hver mandag for å drikke vin og spille bridge. «Mannfolk som blir ensomme, vet ikke hva de skal ta seg til. Ikke kan de sove alene. Ikke kan de spise alene. De kan vel knapt nok skite alene», bedyrer vertinne Marianne, og dermed er tonen satt. Forestillingen vises både fredag og lørdag.

I Namsos byr den klassiske distriktsmusikertrioen Trio Namsos og Sigmund Kveli på både humor og historieleksjoner med «Klassisk uvitenhet», som har premiere fredag på Kulturhuset.

I helga er det også duket for Trondheim Symfoniorkesters oppsetning av «Carmen», Georges Bizets kjente opera fra 1875. Den fyrrige sigøynerpiken inntar Olavshallen lørdag.

Et «kriminalistisk» dukketeater inntar Studentersamfundet når SIT, Samfundets interne teater, setter opp «Dickie Dick Dickens» søndag. SITs versjon av den satiriske krimparodien skal ifølge arrangørene by på flere forbrytelser og forviklinger enn noen gang tidligere.

Åpent samspill med publikum

«Estenstad er et fyrverkeri på scenen.Evig optimist og lykkelig fri for impulskontroll. Selvutleverende, fri for selvhøytidelighet og skravlesjuk.» Dette skrev vår humoranmelder om Anna Estenstads stand up-debut på Byscenen 19. mars. I kveld, fredag, står hun på samme scene.

På Avant Garden stiller Dvell (improskuespiller Frode Eggen, lyriker Arild Vange, gitarist Neil Davidson, perkusjonist Kyrre Laastad og scenograf Kristin Lian Berg) med «Improvisasjon person», en fullstendig improvisert forestilling.

- Hvis vi klarer å lage noe som er så åpnet som vi ønsker, åpner vi noe hos hver enkelt person som de kan gå inn i og gjøre noe med selv. Det trenger ikke å være en fysisk deltagelse på scenen, det er nok at vi kommer i kontakt med folks følelser, har Vange tidligere uttalt til Adresseavisen. Det skjer fredag og lørdag.

I Meråker samfunnshus er det klart for Nord-Trøndelag Teaters Mysteriet Myrna Vep på fredag, mens samme forestilling foregår på Stiklestad Nasjonale Kultursenter lørdag. Thomas N. Ryste & co seiler innom Bjugn Kulturhus fredag og Støren Kulturhus lørdag med forestillingen «Klypa - Seiler i Beltestredet».

Tirsdag var det premiere for «Kierlighed uden strømper» i Theatercaféen på Trøndelag Teater. Denne kan du få med deg på lørdag, mens søndag er det Kulturhuset i Nærøy som huser Riksteaterets «Leve posthornet!».

Samme dag presenterer Teatergruppa Integretto historier om å være annerledes med forestillingen «Hanen i hønsegården» på Dokkhuset. Denne vises to ganger i løpet av søndagen, klokken 14.00 og 17.00.

I forestillingen skildrer skuespillerne hverdagen til Anne Frank mens hun var i dekning for nazistene. Til høyre Sigrid Farstad som Anne Frank og til venstre Ola L. Vollan Bekken som Peter van Daan. Foto: Tone Lyse