– Byantikvarens vurdering er at Kristiansten festning/Småbergan av flere viktige grunner vil være helt uegnet som utendørs konsertarena; når det gjelder naboskapssjenanse særlig i og med at det erfaringsmessig ofte vil være tale om elektronisk voldsomt forsterket lyd.

Det skriver byantikvar Gunnar Houen i en epost til rådgiver Knut Kvaran i rådmannens fagstab datert 26. juni i år. Mailen er en tilbakemelding på et utkast til PwCs rapport om Festningen.

Les også: Festningen besto testen

Innvendinger bagatelliseres

– Slik utkastet nå fremstår, bagatelliseres og til dels kamufleres mulige innvendinger fra særlig kulturminnemyndighetene når det gjelder behovene for miljøhensyn i dette i nasjonal sammenheng unike kulturmiljøet, mens vurderingen av mulige (dvs. sannsynlige) store naboskapsulemper som følge av høy lyd «gjemmes bort» i tekniske støytabeller, skriver Houen videre.

Les også: Feststemning på Festningen

Houen har sendt sine anbefalinger til fylkesantikvaren, som er vernemyndighet i forhold til Festningen.

Lyden er verst

– Som mange andre slike anlegg, ble Kristiansten festning gjort om til parkområde da den militære interessen falt bort på 1800-tallet. Dette mener jeg er en passende kulturmiljømessig bruk av området, sier han til Adresseavisen.

Han fremholder at lydforurensningen er kjernen i hans motstand mot arenaplanene.

– Man må få velge selv. Det er ikke alle i nabolaget som vil høre den elektronisk forsterkede lyden som kalles pop og rock, minner Houen om.

Byantikvaren er også kritisk til at det ikke tidligere er blitt konferert med kulturminnemyndigheten.

Ønsker innspill

– Vi vil ha innspill fra så mange som mulig i kommunen som kan ha synspunkt i saken, sier Knut Kvaran. –Og at det er diskusjon og uenighet innen administrasjonen, er ikke uvanlig.

Kvaran understreker at det er fylkesantikvaren som er vernemyndighet i forhold til Festningen, og at de vil få tilsendt rapporten denne uka.

– Vår forståelse er at det er selve festningsområdet som er vernet. Vi kan ikke se at trærne er direkte vernet, men det må kulturminnemyndighetene se nærmere på, sier Kvaran.

Setter ned foten: Byantikvar Gunnar Houen tror naboene sjeneres av elektronisk voldsomt forsterket lyd. Foto: Ivar Mølsknes