Neste år blir selve comebackåret, med nytt album og stor sommerturné. Mew gjør bare fire utvalgte konserter i sommer. Først på Roskildes hovedscene lørdag kveld, så som hovedattraksjon på Pstereo-festivalen i Trondheim lørdag 18. august.

Vi møter gitarist Bo Madsen på kafé torsdag formiddag, litt rusten etter en vellykket generalprøve for et invitert publikum i en liten København-klubb onsdag kveld.

Springsteen som oppvarming

Lørdag skal de for første gang spille på den største scenen på Roskildefestivalen, som siste band for kvelden - og med Bruce Springsteen som "oppvarmingsartist". Mew har vært dansk rocks største, og egentlig eneste, internasjonale navn de siste ti årene - og i hjemlandet er de svære. Men de har ikke spilt sammen siden de endte sin siste turné i Indonesia i oktober 2010. Klubbjobben onsdag ga nødvendig selvtillitt.

Godt oppdratte middelklassedrenge

_ Jeg ville ikke vært foruten de fire årene i England. Men det var ikke bare bra, for å si det sånn. England er ekstremt proteksjonistisk og er det verste landet for utenlandske band å slå gjennom i. Og så er kulturen helt annerledes. I England er rock arbeiderklassekultur, det er junkie-romantisering og lek med død og undergangsdrifter. Godt oppdratte middelklassedrenge som oss passer ikke inn. England har ekstreme sosiale forhold. Vi har skjønt at vår virkelighet i villavei med blomster, og foreldre som tar seg av sine barn ikke er normalen, smiler Bo Madsen.

Film, maleri, Furuholmen

I de to årene som er gått siden Mew spilte konserter, har bandmedlemmene hatt egne prosjekter. Vokalist Jonas Bjerre har laget filmmusikk og er med i Magne Furuholmens prosjekt Apparatjik som spilte på Roskildes største scene i går kveld, bassist Silas Jørgensen og Bo har gått sammen på malerkurs. Silas slo seg så på billedkunsten mens Bo har laget en kunst-kortfilm "The Battle" og skal skyte sin andre film neste uke. De to snakker om å jobbe med scenedesign og multimediainnslag på den store Mew-turneen neste år.

Les anmeldelse av Apparatjik-konserten

Mer direkte musikk

De tre bandmedlemmene har utviklet seg hver for seg, men også jobbet sammen med et nytt Mew-album. De har skrevet låter, og vært i studio.

_ Det kommer til å bli mye mer direkte, mer rytmisk, mer poporientert, sier Bo. _ Vi har tydelig sett de siste årene at det er de mest kontante, direkte låtene som fungerer best på konsert og nå vil vi gjerne følge dette sporet helt ut.

Det er ikke bare musikken som vil ta en dreining, Bo snakker om nye Mew nærmest som en gjenfødelse, en second coming. _ Vi tar tak i ting selv nå, også managementet er borte.

De gleder seg til å møte publikum igjen, Mew har spilt jevnlig for flere tusen tilskuere i New York, Los Angeles, i Sør-Amerika, og ikke minst i Indonesia og Japan. _ Det er litt spesielt. Jeg synes svensker og dansker er så forskjellige, og at folk fra Sjælland helt annerledes enn folk fra Jylland - og så har vi så sterk kontakt med folk fra helt andre siden av kloden. Jeg synes det er sterkt!

Det spesielle forholdet til Norge

_ Og dere har en spesiell kontakt med publikum i Norge?

_ Ja, for meg er det en nytelse hver gang vi spiller i Norge. Jeg føler vi har en helt spesiell connection md nordmenn. Vi har hatt det helt siden vi startet, for ti år siden spilte vi for et fantastisk publikum på den lille klubben Blæst og nå kommer vi tilbake på Pstereo som hovedattraksjon. Vi gleder oss!

Men først skal Mew gjøre jobben som hovedattraksjon på Roskilde. Det blir et greatest hits-preget repertoar, med en eller kanskje helt nye låter. _ Og noe tilsvarende blir det nok i Trondheim i august, tror Bo Madsen.