Koffein er kjent for å ha en rekke stimulerende egenskaper. Ikke minst gjelder dette for hjernens kapasitet til å holde seg våken og klar. Men nye undersøkelser foretatt på John Hopkins University i Baltimore, Maryland og på University of California viser nå at koffein i kaffe, gjerne i samspill med teanin (som finnes i grønn te), faktisk gir et «boost» til hukommelsen din som virker i minst 24 timer.

Forskere på de to universitetene har nå funnet klare beviser på at koffein og teanin har en stimulerende effekt på hukommelsen som er aktiv i et døgn etter inntak, skriver Huffington Post i dag.

Bevisene kom fram etter en rekke blintester der frivillige enten fikk i seg koffein og/eller teanin-tabeletter eller placebo-tabeletter (narrepiller).

Hevder å ha bevist effekten

Litt under ett døgn senere ble testsubjektene utsatt for en rekke kortidshukommelsestester. Resultatene viste at de som fikk koffein / teanin -tablettene gjorde det langt bedre enn de som fikk servert placebo-piller. Inntaket av koffein tilsvarte en kopp dobbel espresso.

Over 100 mennesker tok den i eskperimentet. Ingen av disse var daglige brukere av koffein eller teanin.

- Vi har alltid visst at koffein har hatt kognitiv-forbedrende effekter, sier Dr. Michael Yass ved John Hopkins.

- Men eksperimenter med kortidshukommelse i forbindelse med koffein har aldri ført blitt gjennomført i en så stor skala eller i en så konsentrert område. Vi kan derfor med sikkerhet nå konstatere at koffein minsker sjansen for å glemme noe i en 24-timers periode etter inntak.

Skjerper oppmerksomheten i trafikken

En tilsvarende, men litt annerledes eksperiment ble utført på The George Institute for Global Health i Sydney, Australia.

Der ble viste undersøkelser at bilførere som inntar koffeininnholdige drikker som kaffe, grønn te eller koffeintunge energidrikker hadde 63 prosent mindre risiko for å havne i bilulykker som resultat av tretthet bak rattet.

Undersøkelsen viste også at bilførere som hadde drukket koffein-drikker før bilturen klarte å kjøre lengre i tillegg til å bli mer oppmerksomme i trafikken i forhold til de som ikke hadde inntatt koffein før bilturen.