CHAOS RINGS II

iOS

Om tittelen på denne anmeldelsen skulle by på tolkningsproblemer, så la oss ta en kjapp oppsummering. Square Enix er navnet på det japanske spillseskapet som står bak spillhistoriens største rollespillsuksess, nemlig Final Fantasy. I hjemlandet Japan så ruver Square Enix ( som også står bak serier som Dragon Quest og Kingdom Hearts) over alle andre både økonomisk og produksjonsmessig. Men selskapet har hatt motgang i de siste årene. Ikke minst på grunn av den litt lunkne mottagelsen storsatsningene Final Fantasy XIII og Final Fantasy XIII-2 har fått. Det er kanskje grunnen til at Square Enix nå satser stadig mer på App Store, for om selskapet sliter i det tradisjonelle konsollmarkedet så har de virkelig fått det til på iOS-plattformen.

For iPhone og iPad finnes det nå en rekke av klassikerne som kan lastes ned for en ( relativt ) billig penge. I tillegg så har Square Enix satset stort på Chaos Rings, en serie tradisjonelle japanske rollespill laget eksklusivt for iOS-plattformen. Det første spill tok publikum på senga med sin flotte grafikk og lange ( til iOS-spill å være) spilletid. Chaos Rings Omega som kom i fjor var en slags prolog til det første spillet, men med oppdatert grafikk og finpussede spillelementer. Forventningene var derfor store til Chaos Rings II som slapp gjennom Apples nåløye sist uke. Spillet er det første i sitt slag på App Store på flere områder. Det første ( og mest synlige) er prisen. For med en prislapp godt over hundrelappen så krysser Chaos Rings II en grense i en jungel der de fleste spill og apps koster en slikk og ingenting. Chaos Rings II er på alle måter det som i bransjen betegnes som et trippel-A -spill ( nemlig en stor og påkostet produksjon).

Men så har da også Chaos Rings II blitt et s t o r t spill. Samlet spilletid er på godt over 12 timer og kvalitetsmessig så foretrekker jeg Chaos Rings II framfor «storebror» Final Fantasy XIII-2. iOS-spillet føles rett og slett friskere og mer inspirert. Det handler selvsagt fortsatt om turbasert tradisjonell JRPG ( Japanese Role Playing Game), men forvetningspresset er naturligvis langt mindre ved utvikling av iOS-spill enn når det er snakk om et nytt Final Fantasy.

I desember i fjor så ble det som regnes som en av Square Enix sine største klassiker for iPhone, nemlig Chrono Trigger fra 1995. Sammenlignet med blodferske Chaos Rings II så framstår ikke Chrono Trigger så overlegen som en skulle tro. Småslapp konvertering av kontrollmekanismene og mangelen på en HD-versjon får ta mye av skylda, men Chaos Rings II er unektelig en av de aller beste ( og definitivt største) rollespill for iOS så langt. Drar du på påskeferie med Chrono Trigger på iPhone og de tre spillene i Chaos Rings -serien på padda så rekker du ikke engang å lukte på snøen utenfor hytta. Dette er en klar anbefaling til alle som har sansen for Final Fantasy eller andre tradisjonelle japanske rollespill.

OPPTUR: Valuta for pengene, Chaos Rings II er et s t o r t spill.

NEDTUR: Men så var det prisen da. Kan være tung å svelge denne her.

Erketypisk: Chaos Rings II er erketypisk japansk i alt fra karakterer til spillmekanismer. Du bør, med andre ord, ha sansen for de gamle spillene i Final Fantasy -serie for å få fult utbytte av denne lille juvelen.