Hørt om Vega Sicilia, Spanias mest kjente vin gjennom historien?

Det er naboen til Finca Villacreces, det!

Vinmarkene til de to vinhusene ligger side ved side, så nær at du knapt aner hvor den ene eiendommen slutter og den andre begynner.

Hørt om danske Peter Sisseck og hans Pingus-vin, Spanias mest kostbare vin i nyere tid?

Sisseck leide vinmarker hos Finca Villacreces da han startet sitt prosjekt i 1995.

Nå er disse vinmarkene tatt tilbake og brukes av vinhuset selv.

En ny æra fra 2004

I mange år var Finca Villacreces et lite kjent vinhus som laget ypperlige viner i små kvanta. Kun en importør i USA hadde fått øynene opp for vinen fra familien Cuadrado, og tok det meste som gikk til eksport. Det hjalp på salget «over there» at Robert Parker vartet opp med høye poenger.

Da familien Anton fra Rioja (står bak bl.a. Izadi) kjøpte Finca Villacreces i 2004, begynte en ny æra for eiendommen. Sissecks leiekontrakt ble ikke fornyet og ambisiøse, dyktige ønologer fikk frie hender til å utvikle vinene.

I tillegg til den opprinnelige Finca Villacreces-vinen er resultatet blitt introduksjon av den rimelige Pruno og rådyre Nebro. Sistnevnte har fått 98 poeng av Robert Parker.

–Jeg så potensialet i denne eiendommen fra første sekund da vi kom over den. Den tidligere eieren laget god vin han også, men den gikk til USA. Her i Spania var Finca Villacreces ikke så godt kjent, sier Eduardo (Lalo) Anton.

Verken i Rioja, Ribera del Duero eller i Toro ønsker Anton-familien å glemme kvalitet og satse kun på kvantitet.

Seriøs og profesjonell

– Det er viktig for oss å ha langsiktig fokus. Vi skal være her hele livet, derfor vil vi fremstå som seriøse og profesjonelle. Selv om etterspørselen øker vil vi ikke øke produksjonen så mye slik at vi mister fokus og glemmer filosofien vår, understreker Lalo.

Finca Villacreces Reserva er hovedvinen fra vinhuset med samme navn. Den er nå inne på Vinmonopolet med 2013-årgangen. Pris er 319,90 kroner, men da får du en elegant, spenstig og kompleks vin som kan lagres i både ti og femten år.

Pruno er lillebroren og billigvarianten (kr. 129,80). En klassisk Ribera-vin med preg av mørke bær, urter, krydder og vanilje. Lett rustikk i stil, men en ypperlig grillvin som også liker lamme- og viltretter. Jeg trillet terningkast seks for denne, prisen tatt i betraktning.

Tinto Finto=Tempranillo

Den tredje hanen i Villacreces-kurven er Nebro, som lages av spesielt utvalgte tempranillo-druer fra den over 90 år gamle vinmarken Olmedillo. Produseres i så små kvanta at du må slå til tvert om du kommer over en flaske eller to. Og absolutt en vin for kjelleren!

Den spanske nasjonaldruen Tempranillo er hovedingrediens i Finca Villacreces-vinene. Lokalt i Ribera del Duero kalles den både Tinto Fino og Tinto del Pais.

Men som hos den berømte naboen Vega Sicilia har Finca Villacreces også vinmarker beplantet med franske druesorter. I Pruno er det en liten andel Cabernet Sauvignon i blenden.

Lalo (Eduardo) Anton er eier og øverste ansvarlig for driften ved Finca Villacreces.
Finca Villacreces ligger idyllisk til ved bredden av elva Ebro, og med megberømte Vega Sicilia som nærmeste nabo.