Ytterst få debutanter får jobbe med noen som har vært med på å skape sine helters sound. Derfor var det et aldri så lite kupp da Hoist fikk med seg produsenten Oz Fritz på sin nye plate «Ami Noir». Fritz har sittet bak spakene på flere av utgivelsene til trondheimsbandet Hoists store forbilde – Tom Waits.

Men ikke alt gikk helt etter planen.

– Da vi hørte miksen første gang, fikk vi helt sjokk, forteller bandets to vokalister Marita Røstad og Stian Leknes.

Fra sitt studio i California hadde stjerneprodusenten nemlig vrengt musikken til det nesten ugjenkjennelige.

– Det dukket opp helt nye lydlandskaper. For eksempel hadde Fritz kjørt de høyeste frekvensene på trommene gjennom en vrengt gitarforsterker, og spilt noen av sporene baklengs, forteller Leknes.

Etter fem gjennomlyttinger var imidlertid bandet samstemt:

– Det var helt riktig gjort, vi brukte bare litt tid på å forstå det, sier Røstad.

LES ANMELDELSE: Fascinerende likt forbildene

Militæruniformer fra 1800-tallet

En av grunnene til at Hoist reagerte på Oz Fritz’ omkalfatrende miks, var at produsenten var ganske tilbaketrukket da plata ble spilt inn i en nedlagt fabrikk i Sør-Frankrike noen måneder tidligere.

– I studioet i Frankrike la han seg ikke så mye oppi musikken og hvordan vi spilte den. Han var mer opptatt av å skape en kreativ atmosfære vi kunne slappe av i, sier vokalist Røstad.

Fritz la vekt på at bandet skulle forstå sine omgivelser.

– Han mente vi burde vite at et av rommene vi spilte inn i ble brukt til å lage militæruniformer på 1800-tallet. Han er en ganske spirituell fyr, forteller Leknes.

Og han lyktes.

– Rommet fikk en ny betydning og det preget innspillingen. Noe mørkt ble lagt til lydbildet.

Produsenten visste også å snu noe negativt til noe positivt.

– Den første dagen med innspilling begynte det å tordne nye fryktelig. Strømmen ble slått ut. Fritz mente at siden det skjedde noe dårlig, måtte det skje noe fantastisk senere. Han mente det lovet svært godt for innspillingen.

En mørk venn

Det er over ett år siden Hoist var i Sør-Frankrike for å spille inn sin debut. Nå er bandet lettet over å endelig gi ut plata.

– Det føles som en evighet siden vi lagde den. Nå er det deilig å kunne presentere den i en fyldig pakke, på vinyl, cd og digitalt, forteller de to vokalistene.

Bandet beskriver musikken sin som «ganske mørk, og vanskelig å plassere i én sjanger».

– Vi er satt sammen av folk med svært forskjellig bakgrunn, fra jazz, metal og rock. Resultatet er alt fra rolige, pene sanger til mer utfordrende stykker, sier Leknes.

Bandet håper publikum kan se på plata som sin «Ami Noir» – sin mørke venn.

– Det kan være noe vakkert i det mørke og ødeleggende. Det er en del av det å være et menneske.

på Blæst i Trondheim i kveld

Se Det skjer-kalenderen for oversikt over helgens arrangementer!