Jeg elsker Mario. Rett og slett elsker den barteprydede kvasi-italienske rørleggeren som sannsynligvis aldri har reparert en tett utslagsvask i hele sitt liv. Og jeg er ikke alene. For fra å være en litt obskur, men elskelig japansk kult-figur har denne spillfiguren blitt en av de mest gjenkjennelige symbolene for lek og moro over hele kloden.

Fjorårets «Super Mario Galaxy» fikk rettmessig sekseren på terningen slengt etter seg av all verdens spillanmeldere. Og nå må vi pinadø trille seksere igjen. For Mario Kart Wii er rett og slett et av de beste Nintendo-spillene noensinne.

Mario Kart Wii er i likhet med sine forgjengere ( «Mario Kart 64», «Mario Kart: Double Dash» og «Mario Kart DS») et racingspill som er noe helt for seg selv. I selskap med Mario, Luigi, Prinsesse Peach, Bowser, Toad og alle de andre karakterene fra Mushroom Kingdom skal du kjøre om kapp på stadig mer fantasifulle og oppfinnsomme baner. Du kan velge mellom go-karts eller motorsykler ( nytt av året). Og reglene er såre enkle for her er a l t tillatt. Du kan kaste bananskall, lyn, lynraske kopa-skjell, spøkelsesblekkspruter og mye annet rart på konkurrentene dine.

Her er det det å delta som teller og ikke nødvendigvis det å vinne.

Mario Kart Wii introduserer 16 nye baner i tillegg til 16 gamle. Til sammen blir dette det største og mest omfattende Mario Kart -spillet så langt. Og det sier litt når de 16 nye banene er så gode at de til og med overgår klassikere som «Bowser`s Castle» og «Yoshi Falls».

Så langt har Mario Kart Wii alt som skal til for å bli både en kritikerfavoritt og en bestselger. Men Nintendo har ennå mer på lager denne gange. For første gang kan du nå ta grisekjøringen din ut til hele verden. Via Wii-konsollens innebygde trådløse nettverk kan du koble deg til internett og kjøre om kapp med Mario-fans fra hele kloden. Du kan riktignok ikke kommunisere direkte med dine med-traffikanter, dette fordi Nintendo har lagt ganske strenge restriksjoner på både spillet og sin egen online-tjeneste. Men om du synes at dette er et tåpelig valg så tenk på at her har vi altså det første konsollspillet der barn helt ned i 3-årsalderen kan få sin første smakebit på online-universet. Og det samtidig som at foreldre kan være helt trygg på at ingen kan hverken kommunisere eller på andre måter få tilgang til identiteten til den som spiller. Dette er noe Nintendo skal ha både ros og respekt for.

Forøvrig så fungerer online-delen av spillet fullstendig knirkefritt. Etter et par minutter med menyvalg og venting så braker det løs. Og ekstra morsomt er det at du kan se hvilke land dine konkurrenter kommer fra på det virtuelle verdenskartet som fungerer som innloggingsskjerm.

Et helt herlig spill.

OPPTUR: Et hysterisk morsomt spill med en helt fantastisk online-del.

NEDTUR: Du har bedre kontroll over kjøretøyene med en gammel GameCube-kontroller enn det medfølgende plastrattet.