– Jeg tror det er uheldig at det kommer to filmer om Tordenskjold. Vi kommer til å slåss om både oppmerksomhet og finansiering, sier produsent Sveinung Golimo fra Levanger.

Golimos selskap Filmkameratene har allerede fått 16 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk Filminstitutt for å lage film om Tordenskjold, med «Hodejegerne»-regissør Morten Tyldum på laget.

Storslått action

– Det blir et storslått historisk drama med mye action, sier Golimo som sammen med John M. Jacobsen i Filmkameratene også produserte Max Manus.

Så ble det i går kjent at et annet Tordenskjold-prosjekt er på gang. Den trønderske produsenten Yngve Sæther og hans selskap Motlys, som blant annet produserte kritikerroste «Oslo 31. august», har kastet seg over et nytt manus av Erlend Loe, som tar for seg Tordenskjold «sett med nye briller».

– Manuset går mer innpå den menneskelige Tordenskjold, enn sjøkrigshelten Tordenskjold. Det blir et overraskende bilde av Tordenskjold, vi blir kjent med en fyr som kanskje minner mer om slik vi er i dag, forteller Sæther.

En drukkenbolt

Erlend Loe sier til NRK Kulturnytt at Tordenskjold slett ikke var noen heroisk skikkelse i alle sammenhenger.

– Helt og helt. Han var selvfølgelig det fordi han var nyskapende, men han var også en raring, en drukkenbolt og en jentefut. Han hadde sine ting.

Den islandske regissøren og musikeren Dagur Kari, kjent for kritikerrost mørk humor i filmene «Dark Horse» og «Noi Albinoi», før han fikk mer blandet kritikk for 2009-filmen «The Good Heart», skal regissere Loe-manuset.

– Han har en særpreget stemme og underfundig humor som jeg tror matcher Erlend Loes manus. Jeg tror dette blir originalt og annerledes.

Spiller inn i 2013

Dermed er to storfilmer under oppseiling om den handlekraftige og myteomspunnede Peter Wessel Tordenskiold fra Trondheim, som gjorde livet surt for svenskene i sitt virke som sjøoffiser i den danske krigsflåten på 1700-tallet.

På papiret kan det se ut som et realt historisk sjøslag av et actiondrama, mot en neddempet, underfundig portrett av karakteren Tordenskjold.

Begge håper å starte innspillingene i løpet av 2013.

– Det er ikke første gang i historien at det dukker opp like prosjekter samtidig. Og det viser seg ofte at det ikke er gunstig, sier Sveinung Golimo i Filmkameratene som har et totalbudsjett på 75 millioner for sitt prosjekt.

– Jeg tror det er rom for begge filmene. Jeg tror de blir så forskjellige at de ikke spenner ben for hverandre, selv om det er vanskelig å forutsi. Kanskje vil førstemann til mølla vinne frem, kanskje ikke. Men det finnes eksempler på historiske filmer som har kommet samtidig, og gått bra på hver si side, sier Yngve Sæther i Motlys, som har et totalbudsjett på 45 millioner kroner for sin Tordenskjold-film.

Danskene er med

I Tordenskjolds ånd, samarbeider begge produksjonsselskapene med svært anerkjente dansker.

Filmkameratene med Lars von Triers Zentropa, Motlys med Nimbus Film, som blant annet står bak storsuksessen «Broen». Og begge prosjektene trenger penger. Filmkameratene har allerede fått 16 millioner av Norsk Filminstitutt, i tillegg til noen millioner fra private investorer.

– Vi jobber nå med å få annen offentlig støtte i Europa, sier Golimo.

Motlys har fått utviklingsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og jakter nå flere kroner, også fra Norsk Filminstitutt.

Ivar Køhn, avdelingsdirektør i Utviklings- og produksjonsavdelingen hos Norsk Filminstitutt, har allerede åpnet pengeboka for Filmkameratene, og utelukker ikke at også Motlys kan få Tordenskjold-støtte.

Kan støtte begge filmene

– Vi vurderer prosjekter ut fra kvaliteten på prosjektet, vi har ikke noe repertoaransvar på annen måte. Hvis to produsenter jobber med prosjekter som er noenlunde like, men som vi mener er bra prosjekter, så er ikke det at de er like noe hinder for oss. Vi sier ikke at: «nå har vi støttet en Tordenskjold-film, nå støtter vi ikke flere Tordenskjold-filmer».

Køhn tror heller ikke filmene nødvendigvis vil bli spesielt like, selv om Tordenskjold er sentral i begge.

– Det kan skje ting som drar filmene i helt totalt ulike retninger. Dessuten kan filmer som dette bygge opp hverandre. I tillegg skjer det ofte at planer forskyves, slik at den ene kommer ett år, mens den andre kanskje kommer to år seinere, sier Køhn.

Vil filme i Trøndelag: Yngve Sæther i Motlys håper å kunne filme i Trøndelag om de kommer inn nok penger til prosjektet. Han utelukker heller ikke en trønder i hovedrollen.
Skeptisk: Sveinung Golimo i Filmkameratene tror to Tordenskjold-filmer samtidig, er en for mye. Filmkameratene vil filme mest på svensk vestkyst.