Jazzfest Ung går av stabelen på Dokkhuset i kveld, og i den forbindelse ble Jazzfest Ungs talentpris i går tildelt den svenske trommeslageren Tomas Järmyr.

- Prisen går i år til en person som utmerker seg innen flere sjangere, og legger sin signatur på alle band og prosjekter han er involvert i. Alt fra ren jazz via mørk dronemusikk og til grindcore klarer han å fremstå som genuin, interessant og troverdig, sa Jurymedlem Kirsti Huke da hun overrakte diplomet, som bekrefter prisen på 15000 kroner. De øvrige jurymedlemmene er John Pål Inderberg og Petter Vågan.

- Betingelsen er at du fortsetter å være i Trondheim. Det står på baksiden med liten skrift, spøkte Inderberg.

Tatt på senga

Hovedpersonen ante ingenting på forhånd, selv om han nok antok at dette ikke var en helt vanlig lunsj.

- Dette er litt surprise, surprise, liksom, men jeg er veldig takknemlig. Dette er en utrolig god bekreftelse på alt det arbeidet som er lagt ned. Å si at dette ikke er fortjent ville være en fornærmelse ovenfor juryen, som sikkert har hatt en vanskelig jobb, sa Järmyr.

Tomas Järmyr har problemer med å vite helt hvor mange band han er involvert i. Han tror det er ni. Fem eller seks er veldig aktive. I tillegg kommer freelancearbeid og egne prosjekter.

- Jo, jeg tror det er ni band, sier han. Flere rundt bordet nikker bekreftende etter å ha telt på fingrene.

En artist

En av grunnene til at han får dette offisielle "klapp på skuldra" er at han har vært initiativtaker på så mange fronter, og satt i gang et samarbeid med mange ulike aktører, forteller Huke.

- Juryen har gjort en fenomenal jobb, sa Ernst-Wiggo Sandbakk, daglig leder av Trondheim Jazzfestival.

Kanidaten suste inn på Jazzlinja i 2008 og gjorde seg raskt bemerket som en veldig talentfull, energisk , eksplosiv og lyttende trommeslager forteller juryen.

- Da Järmyr søkte på musikk-konservatoriet fortalte han at han fant en fellesnevner på musikken han interesserte seg for, og det var at musikken kom fra Trondheim, forteller Sandbakk, overbevist om at rett mann får påskjønnelsen.

- Han er ikke bare en musiker. Han er en artist.