Det er mange originaler der ute i vinland. Og mange entusiaster. Samt unge mennesker som mest av alt vil tenke nytt. Andre Adrian (Adi) Badenhorst er en solid miks av alt dette, og mye til.

Hvorfor sparken?

Et møte med han er fylt av masse spøk og latter, og fortellinger som du lurer på om du skal tørre å tro på. Som den om at han fikk sparken fordi han laget så dårlig vin. Kanskje var det fordi han rett og slett oppførte seg for uortodoks.

–Eller kanskje var det fordi de oppdaget at jeg stjal fra dem, flirer han, og du lurer igjen på om han spøker eller snakker sant.

Oppvokst i Constantia

Han hadde en bestefar som var «farm manager» på berømte Groot Constantia i hele 46 år, og faren jobbet også med vin. Selv plukket Adi druer og laget sin første vin i Constantia som 13-åring. Etter tre år med studier ved Stellenbosch University («Det ble mest fest og tull») bestemte hans seg for å ta ønologistudier ved Elsenburg, hvor 80 prosent av alle sør-afrikanske ønologer (vinskapere) er utdannet.

–Det ble for mye kjemi. Jeg likte ikke helt tilnærmingen til det å lage vin, men studiene førte til at jeg fant ut hvordan jeg selv ville jobbe, sier Adi.

Han arbeidet hos forskjellige vinhus etter praksisjobbing i Saint-Emilion (Bordeaux) og Crozes-Hermitage (Rhône). Så fikk han høre om en gammel, ledig vinmark i Swartland, 100 kilometer nord for Cape Town. Sammen med søskenbarnet Hein skrapet han sammen penger og kjøpte Kalmoesfontein.

Mye seriøsitet

Dermed var vinhuset A.A. Badenhorst Family Wines etablert. Resten er en blanding av nyskapningsarbeid sammen med andre unge og like lidenskapelige vinfolk (The Swartland Revolution), masse moro, noe fjas og veldig mye seriøsitet. Adi liker å eksperimentere, men kun fordi han har et bilde i sitt hode om hva han vil skape.

Påfugl-ekspert

Smaker han noe han ikke liker, så forsøker han å forbedre det. Etter en fest hvor han synes tonic'en i ginen var for søt, begynte han å lage sin egen tonic. Og hvorfor ikke lage gin også? Som tenkt så gjort. Senere er det blitt et eget øl også. Og så driver han oppdrett av påfugler (peacocks). Regnes som en av verdens fremste på det området også.

Men det er vin han er mest opptatt av. Inspirasjonen er hentet fra Rhône-dalen, så det dreier seg om druer som mourvedré, cinsault, grenache og syrah for de røde vinene. På den hvite siden går det i viognier, rousanne, grenache blanc og grenache gris samt chenin blanc.

Men Adi eksperimenterer også med andre druer, som portugisiske tinta barroca.

Vinene hans smaker ikke som alle andre. Det ønsker heller ikke Adi at de skal gjøre...