For ni år siden reiste komponisten Rolf Wallin til Kongo, med regissøren Josse de Paw, og en fotograf fra NRK. Denne reisen resulterte i multimediaverket «Strange news»,  som til nå har hatt 60 forestillinger i store deler av Europa. Nå har Wallin blitt invitert til årets Responskonsert med Trondheim sinfonietta, og fredag er det premiere i Trondheim.

- Stykket er mer aktuelt enn noen sinne. Det handler om mangel på empati, om verden og avhumanisering. Det er akkurat dette IS driver med nå, sier Wallin, når Adresseavisen møter han etter generalprøven.

Blander kunstformer

Stykket kombinerer orkesterets toner med video og skuespill. Det omhandler hvordan barn og ungdom blir bruk som soldater, og hvordan de blir hjernevasket til å utføre grusomme handlinger. Skuespilleren Arthur Kisenyi (25) fra Uganda, har spilt rollen som barnesoldaten de siste syv årene.

- Jeg spiller gutten som kommer tilbake fra krigen, og som blir hjulpet tilbake til samfunnet. Hver gang jeg gjør rollen tenker jeg på hva mange har gått i gjennom, sier Kisenyi.

Vil påvirke

I fjor ble stykket spilt for fullt hus  i «Imperial War Museum» i Manchester. Det var en sterkt øyeblikk for komponisten. Nå håper han det trønderske publikummet vil like stykket.

- Det er meningen at man skal sitte der og bli påvirket. At man kjenner på noe, sier Wallin.

«Strange news» skal spilles to ganger på kultursenteret ISAK, fredag kl. 13.00 og 19.00.

Den prisbelønte komponisten Rolf Wallin er i Trondheim med stykket «Strange news». Foto: Mari Svenning