Benedicte Schybaj, Catharina Salberg og Kine Kvarme Tørring i Kompani Trondheim vil med sin forestilling undersøke hvordan sosiale mediers konstruerte bilde av det «perfekte liv» påvirker vår egen hverdag.

Salen er mørk og det er helt stille. Etter hvert begynner lyskasterne i bakgrunnen å lyse sterkere og sterkere. Tre jenter står på dansegulvet og simulerer at de har telefoner i hendene. Så begynner de å danse.

Sosiale medier-dans

Dansen foregår både oppreist og på gulvet, de danser rundt i rommet, alene og så sammen. Kjente varsellyder fra sosiale medier kan høres i bakgrunnen, og fra tid til annen stopper dansen slik at jentene kan «sjekke telefonen».

Tørring forteller at da de bestemte tema for forestillingen tok de utgangspunkt i seg selv og det som interesserte dem. De begynte å tenke på hvordan vi fremstiller oss på sosiale medier, og hvor ofte og til hva vi egentlig bruker det til. Forestillingen er i samarbeid med DansiT - Senter for dansekunst i Sør-Trøndelag.

På en skjerm i bakgrunnen vises bilder av nyhetssaker om utroskap på sosiale medier. Forestillingen blander dans med det multimediale i form av en slik bilde- og videovisning. Salberg utdyper at deler av forestillingen er basert på egne erfaringer med sosiale medier, og Tørring forteller at hun hadde en periode der det ble for mye og der hun rett og slett måtte kutte ut alt som hadde med sosiale nettverk å gjøre.

Vil bevisstgjøre ungdom

Forestillingens målgruppe er ungdommen, hovedsakelig fordi de er oppvokst med sosiale medier og det er de som kan ta et oppgjør med det. Jentene mener ikke å belære noen gjennom «Cme», de ønsker bare å sette søkelys på temaet.

– Det er ikke antall likes som bestemmer hvor mye du er verdt, sier Tørring.

Jentene utdyper at det både er positive og negative sider ved sosiale nettverk, men at det er et tema som mange kjenner seg igjen i og kan relatere seg til.

– Temaet er veldig klart, og vi ønsker å bruke slike temaer slik at vi får frem dans for mannen i gata, fortsetter Tørring istemt av Schybaj.

Mens jentene danser vises det også på skjermen en film av et barn med rød leppestift og blond parykk. Barnet tar mange bilder av seg selv med telefonen, såkalte selfies, mens jentene danser. Her understrekes poenget om at dagens barn begynner med sosiale medier og eksponering av eget liv mye tidligere enn før.

Paneldebatt

Danserne får god respons fra publikum, og når forestillingen er ferdig får de stående applaus. Schybaj, Salberg og Tørring er alle utdannede dansere og jobber som dansepedagoger.

Etter «Cme» er det paneldebatt om sosiale medier, og dansekonsulent i DansiT, Eivind Haugland, sier at de gjerne ville diskutere temaet etter en slik forestilling og derfor falt valget på en debatt.

Medvirkende i debatten var Thomas Wold, doktorgradsstipendiat ved Psykologisk institutt NTNU, Ane Røvik Wahlen, masterstudent ved Institutt for voksnes læring og rådgivningsvitenskap NTNU, og Kristian Nødtvedt Knudsen, stipendiat i drama/teater fagdidaktikk ved NTNU Program for lærerutdanning.

Wold trakk spesielt frem at dagens bruk av sosiale nettverk ikke bare er en teknologisk utvikling, men også en kulturell en.

– Samfunnet har blitt mer bekvemt med å eksponere eget privatliv samt observere andres, sa han under debatten.

Videre nevnte han reality-TV som et eksempel på en eksponering av privatliv som samfunnet ikke var klar for på 70-tallet, men som i dag er hverdagskost for mange.

Lykkelig alle sine dager?

Hvert år inngår DansiT et større lokalt produksjonssamarbeid, der de gir profesjonelle dansere og dansekompanier fra regionen mulighet til å lage og vise en forestilling for publikum. Haugland forteller at årets valg falt på Kompani Trondheim fordi de sendte inn et godt forslag med interessant tematikk. Med samarbeidet vil også DansiT stimulere til høyere aktivitet når det gjelder dansekunst i Sør-Trøndelag.

– Vi vil gi ferske utøvere muligheten til å komme i gang med egne produksjoner.

Nå for tiden jobber dansekompaniet med å få satt opp sin hovedproduksjon for våren 2015, «Happily Never After». Produksjonen skal handle om prinsesser og hva som skjer etter at de har blitt gift.

– Lever de lykkelig alle sine dager? Det er det vi vil utforske, avslutter jentene.

Konsentrerte: (f.v) Kine Kvarme Tørring, Benedicte Schybaj og Catharina Salberg simulerer at de er fortapt i telefonen. Foto: Morten Antonsen
Paneldebatt: (f.v) Eivind Haugland, Ane Røvik Wahlen, Thomas Wold, Kristian Nødtvedt Knudsen og Kine Kvarme Tørring diskuterer effekten av sosiale nettverk. Foto: Morten Antonsen