Noen kaller det Russlands Kennedy-mysterium, andre et av det forrige århundrets store uoppklarte kriminalsaker. Ni mennesker kom aldri tilbake fra en fjelltur i Uralfjellene i 1959. Saken er velkjent i Russland, men foreløpig lite kjent i Vesten. Det vil den trondheimsbaserte filmskaperen Emil Pesic gjøre noe med.

Mandag ettermiddag lanserte han ideen om en dokumentarfilm basert på hendelsene, til juryen for Kosmoramas Pitchekonkurranse.

- Dette er en mystisk, bisarr og grusom hendelse som mest av alt minner om en sak fra tv-serien ”X Files”, sa Pesic foran jury og publikum.

- Håper jeg er først ute

Pitchekonkurransen har vært en viktig del av Kosmorama ni av de ti årene festivalen har vært arrangert. Resultatet har variert fra viktig førstestøtte til braksuksesser som ”Max Manus”, til filmer som aldri har kommet forbi planleggingsstadiet.

Pitchekonkurransen har uansett gitt flere titall unge filmskapere tilbakemeldinger fra garvede bransjefolk og muligheten til å vinne 100 000 kroner i utviklingsstøtte.

Mandag var Emil Pesic en av tolv vordende filmskapere som var samlet i Nova kinosenter i Trondheim.

Emil Pesic har stor tro på sin egen idé.

- Dette er en film noen uansett kommer til å lage ganske snart. Jeg håper jeg err først ute, sa Pesic og fortalte at det kom ut fire bøker om mysteriet i fjor alene.

KGB, militæret eller Gulag-fanger?

Teoriene er mange om hva som skjedde med de ni turgåerne denne vinternatten mens Nikita Khrusjtsjov fortsatt styrte i Sovjetunionen. Noen mener de ble drept av KGB, andre tror fanger på flukt fra Gulag tok livet av dem. Teorien som passer best inn i epokens kalde krigs-dynamikk er at de ble drept mens det sovjetiske militæret testet ut nye våpen i det stadig eskalerende våpenkappløpet mellom øst og vest.

- Flere av dem ble funnet med merkelige skader og med høye stråleverdier, forteller Pesic.

Selv vil ikke filmskaperen røpe hvilken forklaring han setter størst lit til.

- Mitt mål er å presentere alle de ulike teoriene, ikke å konkludere. Ett er i alle fall sikkert: Noe må ha skremt dem veldig. De kuttet seg ut av teltet med kniv midt på natta uten å ta med seg noe. Senere ble de funnet nærmest nakne innenfor et område på halvannen kilometer. En hadde fått tunga kuttet ut. Hvordan forklarer man det, spør Pesic.

Innvendinger fra juryen

Juryen ved Pitchekonkurransen besto i år av Erlend Loe,  Elisabeth E. Hansen og Harry Guttormsen. Det vil være en overdrivelse å si at de tente umiddelbart på den opprinnelig serbiske filmskaperens presentasjon.

- Under pitchen viste du en reklamefilm for en bok om samme temaet som er skrevet en amerikaner, innvendte Guttormsen.

- Samarbeider du med denne fyren nå?

- Nei, det gjør jeg ikke, parerte Pesic.

- Så du har bestemt deg for å rappe materialet og lage din egen film av det?

- Jeg vil lage en film om hendelsen. Reklamefilmen brukte jeg bare fordi den fortalte historien minst like bra som jeg ville kunnet gjøre, sa Pesic.

- Det var snedig det, ja, sa Guttormsen til lett humring fra de oppmøtte.

Forfatter og tidligere filmkonsulent, Erlend Loe, var usikker på hvilken sjanger Pesic ville velge til sin film.

- Dette er en fiksjonsfilm, ikke sant? ville Loe vite.

- Nei, nei det er en dokumentar, sa Pesic.

- Åja, det hadde jeg ikke fått med meg. Det er rart det ikke er laget en dokumentar om dette allerede, sa Loe.

- Det er nettopp derfor jeg vil være den første, sa Pesic.

Vinneren av Pitchekonkurransen ble presentert under utdelingen av Kanon-prisen mandag kveld.

Ingrid Stenersen ba om utviklingsstøtte til en norsk distriktskomedie om tre voksne damer som gjør seg til kriminelle for å få oppmerksomhet fra mannlige politibetjenter. Foto: MORTEN S. SMEDSRUD
Christian Owe går med planer om å lage en biografisk spillefilm basert på Joachim ”Jokke” Nielsens liv og karriere. Foto: MORTEN S. SMEDSRUD
Lotte Eigeland og Margrete Eggen forsøkte å få juryen til å bite på en idé om et krimmysterium satt på et vikingskip på tokt til de britiske øyer. Foto: MORTEN S. SMEDSRUD