Mens Jazzorkestret og Trondheim Voices drar til Bremen for å opptre under den internasjonale bransjefestivalen JazzAhead lørdag, skal Svartlamoen Hardkor synge i Serbia.

Først skal svartlamoenvokalistene i aksjon under åpningen av Serbia World Music Festival i byen Gornji Milanovac fredag. Deretter inntar reisefølget på 47 personer en hotellbåt på Donau i Beograd, der de også skal holde konsert lørdag.

Eirik Hegdal i Trondheim Jazzorkester fikk Spellemannpris.

Styrker forbindelsene

- Ideen oppsto etter at Svartlamoen Hardkor sang på Rockheim for tre år siden. Der fikk de besøk av serbiske musikere og fikk lyst til å reise nedover, sier Jovan Pavlovic. Han har bodd i Trondheim i mange år, men er opprinnelig serbisk og har arbeidet mye med å bedre musikernes vilkår i sitt opprinnelige hjemland.

Pavlovic ga Knutsen og Ludvigsens låter serbisk drakt under jazzfestivalen i 2014.

- Jeg håper korets opptreden kan styrke forbindelsene mellom Serbia og Norge, sier Pavlovic. Han er blitt et kjent navn i Serbia og har et bredt kontaktnett. Når han er reiseleder for Svartlamoen Hardkor, fører det til stor medieoppmerksomhet. Den norske ambassadøren til Serbia skal dessuten åpne begge konsertene med koret.

Trangt nåløye

Mens de synger i Beograd, spiller Trondheim Jazzorkester (TJO) i Bremen, på en festival som samler et mangfoldig publikum. Mange av de som er til stedet er bransjefolk og konsertarrangører.

TJO drar dit med bassisten Ole Morten Vågan og musikken han komponerte til TJO under Trondheim Jazzfestival i 2014.

- Det er en prestasjon å slippe igjennom nåløyet og få spille på JazzAhead, men norsk jazz står sterkt i det internasjonale bildet. Ved å opptre på denne arenaen treffer TJO et stort bransjenettverk. Vi håper det fører til at orkestret blir booket til flere ordinære konserter i det utenlandske klubb- og festivalmarkedet neste år 2017, sier Bjørn Willadsen i Midtnorsk Jazzsenter, som administrerer Jazzorkesterets virksomhet.

Stilte på kort varsel

TJO var tidligere i år på Europa-turné med den amerikanske saksofonisten Joshua Redman. Det førte blant annet til en svært positiv omtale i avisen Süddeutsche Zeitung etter konserten i München.

I tillegg til TJO, skal også Trondheim Voices til JazzAhead. Etter at saksofonisten Mette Henriette måtte avlyse sin konsert, stilte Siri Gjære og fire andre av ensemblets vokalister opp på kort varsel.