- Jeg begynte å skrive manus for veldig mange år siden, forteller Øystein Dolmen.

Kosmorama hadde spart ei gulrot til filmfestivalens siste dag. I september kommer animasjonsfilmen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin», og i går kunne barn og voksne møte hele gjengen bak produksjonen.

Skrevet på manus i 25 år

- Egentlig burde vel denne filmen ha kommet for 25 år siden, men film må finansieres og konsulenter skal komme med sine meninger. Det tar tid å lage film i Norge, men nå har vi endelig kommet oss gjennom nåløyet, forteller Dolmen.

Allerede i 1985 begynte Dolmen å skrive manus. For åtte år siden ble regissørene Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans og produsent Eric Vogel tatt med inn i prosjektet.

- Det tar tid å lage animasjonsfil, men nå nærmer vi oss målstreken, ler Vogel.

De har ikke ønsket å modernisere Knutsen og Ludvigsens univers for mye. Tvert imot har de prøvd å finne tilbake til den følelsen de hadde da de hørte musikken som barn.

Tidløs underholdning

- Å få jobbe med Knutsen og Ludvigsen sin galskap, både på musikksiden og på historiesiden, har vært helt fantastisk. Det bobler av galskap i dette universet. Vi er heldige som får være med, sier regissør Sivertsen.

Filmteamet har aldri vært bekymret for at universet som Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen skapte i 1970, skulle forsvinne. Likevel vil de forsikre seg om at galskapen, som to studenter i Trondheim satte i gang for godt over 40 år siden, blir lettere tilgjengelig for barna som vokser opp i dag.

Gustav gikk bort for snart fem år siden. Når Lorentzen og Dolmen ikke lenger kan være Knutsen og Ludvigsen, må deres univers fortsette på en annen måte. Det kan denne filmen hjelpe til med, sier Vogt.

Trønderske bergensere

Det var ingen vanlig filmopplevelse publikum fikk da de gikk inn i salen der Knutsen&Ludvigsen-teamet inviterte til show. De fikk ikke bare høre Dolmen, skuespillere og produksjonsfolk fortelle om filmen, de fikk også være med på å lage lyd som skal brukes i filmen.

- Nå skal vi være bergensere og vi skal rope «Mere-mere-mere!». Og husk å skarre masse på R'ene, ropte Dolmen entusiastisk.

Og publikum stemte i, både store og små.

- Vi er veldig imponert over publikummet, dette skal vi garantert bruke i filmen, sa Sivertsen etter seansen.

«Nye» Knutsen&Ludvigsen

Knutsen og Ludvigsens karakterer fortsetter å gjøre sprell, men nå med nye stemmer. John Brungot og Hermann Sabado har lyttet seg gjennom opptak etter opptak for å fange de riktige karaktertrekkene.

- Vi er jo flasket opp på denne musikken, forteller Brungot som har stemmen til Knutsen.

- Dette er på en måte filmmusikken til barndommen min. Den som alltid sto på i bakgrunnen da jeg lekte på gutterommet, fortsetter Sabado som har stemmen til Ludvigsen.

De to skuespillerne beskriver arbeidsprosessen som en fest, og mye av dialogen har de improvisert frem i lydstudio.

- Vi har fått lov til å komme inn før noe er blitt animert og det har vært fint. Vi har ikke vært nødt til å følge munnene til karakterene, slik man gjør når man dubber tegnefilmer fra utlandet. Det har også vært morsomt å stå sammen med John i studio og bare få leke, sier Sabado.

Rart, vemodig og artig

Litt rart er det å høre noen andre som Knutsen og Ludvigsen, men Dolmen er utrolig glad for at filmen om de to kameratene endelig er en realitet.

- Det er helt fantastisk. Det er en videreutvikling som jeg ikke ville tenkt var mulig for noen år siden. Det var Gustav og meg som gestaltet Knutsen og Ludvigsen, så det å se andre personer som skal spille dem det er både rart og vemodig, men også forferdelig artig, sier Dolmen.

Hvordan tror du Gustav Lorentzen hadde likt filmen?

- Gustav sitter oppe på ei sky, også sitter han og ser ned og flirer og har det fryktelig artig, sier Dolmen.

Knutsen og Ludvigsens karakterer fortsetter å gjøre sprell, men nå med nye stemmer. John Brungot og Hermann Sabado har lyttet seg gjennom opptak etter opptak for å fange de riktige karaktertrekkene. Foto: Adresseavisen