Fra 3 - 7 Juli arrangeres festivalen Utihavet på Mausundvær for syvende år på rad.

I dagene frem mot helgen har havfiske og familiearrangementer dominert programmet, men mot helga skal det spilles konserter på Frøya.

Fredag spiller Børge Pedersen, og festivalsjef Nina Beate Sørgård mener dette er en konsert å se frem til.

–Høydaren blir Børge Pedersens konsert ved Kjeila Cafe. Han spiller fra albumet «Hvis Wreesvijk va fra Valentinlyst». Pedersen skal stå om bord i en båt og spille, mens publikum sitter på land og får havna som bakteppe. Jeg tror dette kommer til å bli en veldig vakker konsert hvis vi er heldige med været, sier hun

Hele programmet til festivalen finner du her.

Bredt program

Senere på fredagskvelden spiller bandet Staut i festivalteltet på Varden stadion. Lørdag skal også Terje Tysland og Valkyrien Allstars gjeste teltet. Sørgård håper på godt oppmøte.

– Under de tidligere festivalene har vi måttet konkurrerte om publikum med Åge Aleksandersen på Hitra, men i år spiller Åge helga etter. Vi ønsker oss 500 besøkende i teltet, men kanskje får vi flere festivaldeltakere i år, når Terje Tysland kommer, for Mausund er Terje Tysland-land!

I slutten av juni slapp Tysland den nye singelen «Hææælig», som en forsmak på en plate han holder på å gjøre ferdig.

– Det er full rulle, jeg har så mye musikk, 50 låter er ferdigskrevet. Det hoper seg opp for jeg skriver hele tida, og synes det er gøy. Reising går jeg lei av, men akkurat det å holde på med musikk er like gøy som det var for 40 år siden, forteller Tysland.

Havfiske

Utihavet festivalen arrangeres sammen med Trondheim-, og Oslo Havfiskeklubbs konkurranse på Frøya. For dem som kommer seg opp om morgenen er havfiskernes utror første punkt på programmet.

– Utror er da båtene drar på sjøen om morgenen. Ved Kjeila Cafe møter fiskerne opp klokken syv, og totalt er det rundt 60 fiskere som deltar i konkurransen. Det ser ut som det rene kaos når de gjør seg klar om morgenen. På land står vi igjen, ønsker dem far vel og ser på at de seiler ut. Dette er noe av det vakreste med hele festivalen, sier Sørgård

Logistikkutfordringer

Utihavet samarbeider med ferjeselskapet FosenNamsos Sjø under festivalen, og det settes opp ekstra ferjeavganger hele helga.

–Det er mange som må transporteres til Hitra når festen er over om natta. Vi vil jo at ungdommen kommer seg hjem, så de kan komme tilbake dagen etterpå. Vi ville nok ikke fått så mange besøkende om vi ikke hadde et velfungerende transporttilbud. Mange av de besøkende kommer jo fra Hitra, sier Sørgård.

UT I HAVET - FESTIVALEN