12. oktober er det premiere på den tredje musikalen om rockebyen Namsos, med musikk av Åge Aleksandersen og med «verdens beste» Rasmus Rohde som manusforfatter.

Handlingen i rockemusikalen, som bærer tittelen «Kongen av luftslott», er lagt til siste del av 60-tallet, like før trønderrockens grunnlegger, Prudence, fikk sitt gjennombrudd. Vi følger en gjeng ungdommer med tøffe oppvekstvilkår, som finner sammen gjennom musikken.

– Hovedpersonen Christian (Jon Lockert Rohde) må ta et oppgjør med både seg selv og foreldrene, som drev et entreprenørfilma for Tyskland under krigen. Christian er null verdt for samfunnet, sier en engasjert Rasmus Rohde, bedre kjent som barnefavoritt i Rasmus og Verdens beste band.

Grundig til verks

Manusforfatteren ble ikke født før på midten av 70tallet, og har dermed dykket dypt i arkivet på jakt etter bakgrunnsinformasjon.

– Det har vært utrolig spennende å høre «gamlegutta» fortelle om hvordan de opplevde det å være ung på den tiden. Jeg har gjort grundig research, og på bakgrunn av det kommet opp med en historie og handling om miljøet i Namsos mellom 1965 og 1968. Det er en fiktiv historie, men det er samtidig en historie jeg tror de som opplevde 60-tallet kjenner seg godt igjen i, sier Rohde.

– Den minner mistenkelig mye om egen ungdomstid, kommenterer Åge Aleksandersen lattermildt.

Som vanlig

Til vanlig er Åge både tekstforfatter og musiker. Denne gang ikler han seg kun rollen som komponist. Seks låter er allerede ferdigskrevet, alt fra renspikket trønderrock til ballader. Ikke ulikt et vanlig album, ifølge ham selv.

– Jeg er glad jeg bare har musikken å konsentrere meg om her. Jeg får tilsendt manus og skriver låtene ut ifra det. Musikalen handler om livet, kjærlighet og politikk, akkurat det jeg skriver om til vanlig. Totalt blir det vel elleve låter, tror du ikke, sier Åge og leverer et bredt smil til kollegaen, som nikker bekreftende.

Tung ryggsekk

«Kongen av luftslott» er en storsatsning i Namsos, og medvirkende er både profesjonelle og lokale talenter. Sentralt i handlingen er et rockeband under ledelse av Terje Tranaas, og totalt vil et trettitall personer befinne seg på scenen.

Namsos er en historisk rockeby, og selv om Åge og Rasmus er samstemte om at det gror godt blant de yngre på kulturfronten, er det likevel enighet om at det kanskje ikke er en fordel å være fra en by med en så stolt rockhistorie.

– Det er ikke enkelt å være ung og fra Namsos når du har navn som Prudence, Terje (Tysland) og meg selv, som du blir målt opp mot. Det er en tung ryggsekk å bære, sier Åge.