Han er blitt kalt oppfinneren av britpop, sjangeren som gjorde Oasis, Pulp og Blur til verdensstjerner nærmest over natten for 20 år siden. Selv avfeier Luke Haines fra det britiske bandet The Auteurs at musikkstilen i det hele tatt fantes.

- Britpop eksisterer ikke og har heller aldri eksistert, sa Haines da han gjestet filmfestivalen Kosmorama i Trondheim torsdag kveld.

Haines er hovedperson i dokumentarfilmen ”Art Will Save the World” som står på plakaten under posten Kosmorock. Etter visningen av filmen på Blæst torsdag snakket han og regissør Niall McCann med Kosmoramas Svein Inge Sæther.

- Bandene som kalte seg britpop hadde egentlig ikke noe nytt å komme med, sa Haines som selv aldri følte seg komfortabel med merkelappen.

- Skremmende og gretten

Haines har rykte på seg for å være en versting i britisk musikk. En rebell som er for sær til å få kommersiell suksess. Haines hevder han tidlig forsto at han alltid ville være på utsiden.

- Jeg var ikke laget for suksess, sier Haines i filmen om hans liv.

Han kom likevel svært nær da The Auteurs’ debutplata, ”New Wave” nesten stakk av med den prestisjetunge Mercury-prisen i 1993. Det var Suede som til slutt fikk prisen for sitt selvtitulerte debutalbum.

For regissør McCann, var Haines den perfekte mann å lage en dokumentar om.

- Han er ideell fordi han kommer med en fiks ferdig fortelling. Nemlig historien om en skremmende, gretten, menneskehater som har versert i mediene i to tiår.

Men filmskaperen hevder han møtte en annen Haines.

- Han er ikke slik som han blir fremstilt i det hele tatt. Han er egentlig en veldig høflig og hyggelig type, sier McCann.

Hater gjenforente band

Luke Haines blir ofte spurt om han har planer om å gjenforene The Auteurs. Men den skal vokte seg vel den som stiller spørsmålet. Det utløser nemlig et skred av fornærmelser mot band som finner sammen igjen etter opphold av varierende lengde.

- Jeg forakter alle nedlagte band som drar på gjenforeningesturneer. Det er antitesen til rocken og alt den står for, sier Haines.

Med unntak for noen band ”som han kjenner godt”, har ikke den tidligere The Auteurs-frontmannen noe til overs såkalte ”reunions”.

- De gjør det for pengene og ikke noe annet. Jeg kan ikke utstå dem.

I stedet for å hvile på gamle meritter, fortsetter heller Haines å produsere nye plater som soloartist.

- Jeg har gitt ut tre plater de siste 18 månedene og har en ny på vei akkurat nå. Man må bevege seg framover, ikke bakover, sier Haines.