Det er tett mellom trønderske skuespillere på Nationaltheatrets scene i høst, i tre Ibsen-oppsetninger, en Tsjekov og en Oskar Braaten.

Kanskje allermest spennende er det at Anne Krigsvoll skal spille Mor Åse i Peer Gynt. I samme forestilling skal hun ogsåspille Erna Solberg. For dette blir ikke en tradisjonell oppsetning av PeerGynt; dette er Peer Gynt hos Skavlan. Alexander Mørk-Eidem setter iscene, og premieren er 9. august.

Ellers vil vi få oppleve Trine Wiggen som Olga, den eldste av søstrene i Tsjekovs «Tre søstre», Hanne Skille Reitan i to roller, en i Oskar Braatens «Ungen» på Torshovteatret, og som Regine i Ibsens «Gjengangere». Hermann Sabado skal spille ingeniør Borgheim i Ibsens «Lille Eyolf».

Peer hos Skavlan

Ibsens tekst til «Peer Gynt» har vist seg å tåle å bli spilt som Ibsen skrev den i 1867 - fra et heilnorsk bygdesamfunn til Saharas sanddyner - såvel som i moderniserte og oppdaterte utgaver. Ikke alle har vært like fengende, men Alexander Mørk-Eidem har valgt en ny og uprøvd, og moderne norsk setting ved å la løgneren og opportunisten Peer Gynt få utfolde seg i studio hos Fredrik Skavlan.

– Mørk-Eidem vil ta tilbake Ibsens kritiske Peer Gynt, kommenterer Monica Lindanger, informasjonskonsulent ved Nationaltheatret.

– I studio hos Skavlan blir han konfrontert med seg selv og livet han har levd.

Lindanger kan love mye musikk, humor, alvor og skråblikk på Norge. Andre karakterer som opptrer i Mørk-Eidems versjon er, blant andre, Ari Behn, Petter Stordalen, Jan Thomas, Therese Johaug.

Prisbelønt regissør

Alexander Mørk-Eidem fikk Hedda-prisen i 2000 for en Tennessee Williams-oppsetning ved Det norske teatret. Han har arbeidet ved flere norske teatre og institusjonsteatre i Sverige og Danmark og høstet flotte kritikker, og, i tillegg til Hedda-prisen, mottatt flere svenske kulturpriser. Hovedrollen som Peer Gynt spilles av Eindride Eidsvold.

Andre forestillinger som settes opp på Nationaltheateret er Strindbergs Et drømspill, i regi av spanjolen Calixto Bieito og med Mariann Hole som hovedpersonen Agnes (premiere 10. september). Torshovteatrets Musikklab og regissør Petter Næss presenterer En folkefiende, som har premiere 7. september.

I forestillingen Julemiddag skal regissør Tyra Tønnesen servere norgeshistorien i fortettet form, filtrert gjennom en families julemiddag. Premiere er 15. november.

– Et stjernelag av skarpe og dristige regissører får utfolde seg her på teatret til høsten. Det er i møte med sterke konsepter at kvaliteten i klassikerne virkelig kommer til sin rett, sier teatersjef Hanne Tømta i en pressemelding.