I én uke har syv museumsdirektører ved Museene i Sør-Trøndelag (Mist) stått på sidelinjen og sett på at den åttende har vært i sentrum for en opphetet nasjonal debatt.

Pontus Kyander lagde overskrifter sist onsdag da det ble kjent at han i Trondheim kunstmuseums vårprogram kaller Frp nasjonalistiske. Det kunne blitt med dét, hvis ikke kulturdepartementet hadde blandet seg inn ved statsråd Thorhild Widvey (H). Hennes telefon til Mist-styreleder Rasmus Brodtkorb slo tilbake på Kyander som fikk en sms fra sin leder, Suzette Paasche. Der sto det at han hadde «stelt i stand et helvetes leven».

Mistet tillit

De siste dagene har både kunstner Håkon Gullvåg, direktør Pontus Kyander og Adresseavisens politiske redaktør, Siri Wahl-Olsen, kritisert Suzette Paasches lederstil.

«Jeg har vondt for å se hvordan Paasche etter dette kan fortsette som direktør for Mist», skrev Gullvåg i Aftenposten lørdag. Kyander sier at sms-en gjorde at han mistet tilliten til Paasches integritet som leder. Wahl-Olsen mener Paasche skyter seg selv i foten ved å «sparke videre på sin underordnede direktør».

Forsvarer sin øverste sjef

Nå ønsker ikke de øvrige direktørene i Mist å stå på sidelinjen lenger. I et innlegg i dagens avis forsvarer de sin sjef under overskriften «Vi kjenner oss ikke igjen!». Innlegget er signert Torunn Herje (Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum), Åshild Adsen (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum) Sissel Guttormsen, (Rockheim), Ivar Roger Hansen (Ringve), Torbjørn Lefstad (Orkla Industrimuseum), Bernt Brevik (Museet Kystens Arv) og Svein Bertil Sæther (Kystmuseet).

–Noen har tydeligvis et behov for å framstille vår leder (Suzette Paasche journ.anm.) i et svært dårlig lys, som instruerende og kontrollerende – til hinder for museenes frie stilling og ytringsfrihet, skriver direktørene.

–Sannheten har mange ansikter

De syv mener debatten er preget av at mange uttaler seg på sviktende grunnlag.

–En rekke utenforstående mennesker henger seg på snøballen som ruller, mener seg meningsberettiget i saken, og krydrer saken med egne uttalelser som senest nå har gått så langt at de krever hennes avgang!

Mist-direktørene mener saken kun kan forstås fra innsiden av Museene i Sør-Trøndelag.

–Sannheten har mange ansikter. Så også i denne saken. Som museumsdirektører i Mist kjenner vi, i motsetning til de fleste som nå uttaler seg, denne saken fra innsiden.

–Paasche har bred støtte internt

Museene i Sør-Trøndelag ble opprettet i 2008 som en sammenslåing av åtte museer. Med det ble Mist en av de største museumssammenslutningene i landet.

–Suzette Paasche er vår administrerende direktør, og hun har bred støtte internt, forteller lederne som roser Paasches lederstil.

–Det er stor takhøyde i våre ledermøter. Og vi har til gode å oppleve vår administrerende direktør som instruerende. Vi opplever henne tvert om som både støttende og inspirerende.

De mener også kunstmuseumsdirektør Kyander har nytt godt av Paasches åpne lederstil.

–Paasche er rask til å gi ros og anerkjennelse, noe som ikke minst har kommet Pontus Kyander til gode i hans 2,5 år i vår ledergruppe som direktør for Trondheim Kunstmuseum, skriver museumslederne i sitt innlegg.

Sammen med seks andre direktører i museumssammenslutningen «Mist» gir direktør Torunn Herje ved Sverresborg Trøndelag folkemuseum i et innlegg i dagens avis full støtte til administrerende direktør Suzette Paasche. Foto: Nils H. Toldnes, Adresseavisen
Direktør Ivar Roger Hansen på Ringve Musikkmuseum har også signert innlegget hvor de øvrige museumsdirektørene forsvarer Suzette Paasche i Kyander-saken. Foto: VEGARD EGGEN
Rockheim-direktør Sissel Guttormsen har signert innlegget hvor alle Mist-direktørene, med unntak av Pontus Kyander, uttrykker full tillit til Suzette Paasche. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN