- I forrige runde var det «sinnssyke» basehoppere, og folk som hang i kroker, men denne gang tror jeg kanskje folk vil kjenne seg i igjen i større grad. Men det er fortsatt galskap, sier Osen om serien som starter på torsdag.

Seks episoder om lidenskap og entusiasme for alt fra hunder til trening står for tur.

Unike hverdagsmennesker

- Det handler om å finne mennesker som holder på med noe spesielt. Vi har f.eks. et interessant møte med en ufo-entusiast fra Bergen, som forteller at det går mennesker fra andre planeter blant oss her på jorden, forteller Osen.

Han understreker at programserien verken er konfronterende eller dømmende i formen.

- Det går an å høre på hva folk har å si uten å være enig med dem. Jeg snakker med en fyr som har 48 akvarium i garasjen sin, og jeg hører jo på hva han har å si uten at jeg trenger å løpe av gårde for å kjøpe meg et akvarium. Jeg skjønner fascinasjonen og tar folk på alvor.

Det er et mål for redaksjonen at ingen skal angre på at de er med i programserien, men det er heller ingen som får mulighet til å se episoden på forhånd.

Ønsker åpenhet

- Det er ingen som har spurt om det, og det er overraskende lett å få folk til å stille opp i programmet. Og det tror jeg har med den tida vi lever i, at folk ønsker at andre skal få vite hva de holder på med. Dessuten har mange sett programserien fra før og vet at vi behandler folk bra.

En av deltagerne i serien denne gang er Perodd Tessem fra Trondheim. Han er gymlærer på Byåsen videregående skole, en treningsnarkoman av de sjeldne og har blant annet deltatt i norgesmesterskapet i fitness.

Hundre prosent entusiasme

- Jeg husker jo hvordan gymlærerne var da jeg gikk på skolen, da hadde alle lagerfrakk og hentesveis. Perodd er veldig i det, og elevene skryter voldsomt av ham. Og med ham som med de andre, så handler det om å være entusiastisk og brenne for det man holder på med. Det er så spennende når folk er lidenskapelig opptatt av noe og ikke gjør noe halvveis, og der har Perodd sin store styrke. Samtidig tenker jeg jo på meg selv, da jeg gikk på videregående og var liten og småfeit, så vet jeg ikke om han ville ha vært yndlingslæreren min. Eller kanskje han hadde fått meg til å få litt mer interesse for trening.

For det handler om at folk gjør noe fullt og helt, og ikke bare halvveis.

- Kollegene min sier at jeg har normal galskap selv, og da tenker de på kjøkkenhagen min. De mener at vi burde lage et eget program om den, men det skjønner jo ikke jeg, for jeg synes ikke at jeg er så spesielt opptatt av den. Men jeg får stadig høre at det er det eneste jeg snakker om. Men jeg kunne ikke ha laget et program om urtene mine, der er jeg altfor langt inne i det selv, smiler Osen. Sammen med tre kollegaer har han jobbet med serien i et helt år.

NRK1 18. sept, kl 20.15