«Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» hadde verdenspremiere i fjor høst og ble straks en publikumssuksess. Neste helg har den prisbelønte animasjonsfilmen gått et helt år på kino, og på landsbasis har nesten 224 000 sett filmen. Omsetningen er nærmere 19,5 millioner kroner.

LES ANMELDELSEN: Læne, Ludvigsen!

- Uvanlig

Kinosjef Arild Kalkvik i Trondheim Kino sier et helt år på lerretet er uvanlig.

- De fleste filmer blir tatt av etter noen uker, og det er svært få kinofilmer i dag som går et helt år. Det er også oppsiktsvekkende at så mange drar på kino selv etter at filmen har kommet ut på dvd og vod. Men dette er en film som mange vil se på det store lerretet. Du kan sammenligne den med Abba-filmen «Mamma mia» som også gikk et år. En feelgood-film med kjente og kjære sanger, sier Kalkvik.

Øystein Dolmen flirer over kaffekoppen:

- Ja, det var litt av en sammenligning du. Mamma mia!

- Men at den skulle gå så lenge er helt fantastisk. Og uventet! Jeg fikk den «Mousetrap»-følelsen en periode. Agatha Christie-stykket er verdens lengstlevende og er blitt spilt i over 60 år i London, illusterer Dolmen.

Ikke overraskende har «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» vært særlig godt besøkt i Trøndelag, og Trondheim og Stjørdal har hatt 15 prosent markedsandel. Normalt er markedsandelen 7,5 prosent.

Frarådet å lage film

Øystein Dolmen (Knutsen) begynte å skrive manuset på filmen allerede på 80-tallet, og et filmselskap ville gjerne lage film. Men i juryen for støtteordninger den gang, satt det to pedagoger og en psykolog som skulle vurdere barnefilm. De syntes dette ble for sterk kost og sa blankt nei. Blant annet var det en scene der et politihelikopter tar en gris som gissel, som ga pedagogene kløe. Helikopteret krasjet i en kraftledning og grisen hang ferdig grillet i luften, med et eple i munnen.

- Ikke bare sa de nei. De frarådet oss å lage en slik film. Men verden har heldigvis gått videre i bestialitet, og grisen er attpåtil oppdelt i koteletter. Når det er sagt, så har Knutsen & Ludvigsen alltid hatt et hjerte for barn og barnesinnet. Det er bare det at skulle en pedagog og en psykolog ha vurdert oss hver gang, så ville nok aldri noe av det jeg og Gustav laget havnet på scene eller plate.

Øystein Dolmen er allerede ferdig med manuset til det som skal bli film nummer to. Nylig fikk produsenten avslag om støtte fra Norsk filminstitutt, men de regner med at de får gjennomslag i neste runde.

- Er det ikke skummelt å lage en film nummer to etter en slik suksess?

- Ikke i det hele tatt! Jeg har flira natt etter natt mens jeg har skrevet på manuset. Foreløpig kan jeg ikke avsløre historien, men hvis du ser nøye etter at hele rulleteksten i «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» er slutt, får du et hint, reklamerer Dolmen.

Tsjetsjenske terrorister

Han er mer raus med gaver enn med hint, Dolmen. Søndag 18. september kl. 13 er siste kinoforestilling, og Dolmen kommer til å være til stede med veska full av gaver til heldige publikummere. Blant annet en eksklusiv, rød CD-boks med russisk tekst.

- CD-boksen skulle i sin tid ut til det russiske publikummet, og vi skulle lansere den under en pressekonferanse på Den røde plass i Moskva. Men på grunn av redsel for tsjetsjenske terrorister, ble det aldri noe av pressekonferansen, forteller Øystein Dolmen.

Læne Ludvigsen!: Knutsen, Ludvigsen, Grevlingen, Amanda og en gris på vei mot Bergen i «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin». Foto: Fra filmen
Siste sjanse: Søndag 18. september har du siste sjanse til å se «Knutsen & Ludvigsen» på kino og Øystein Dolmen (til venstre) er med på avslutningsfesten. - At en film går et helt år på kino er uvanlig, sier kinosjef Arild Kalkvik. Foto: Martin Andersen
Fyrer i tunnel: Knutsen & Ludvigsen besto av Øystein Dolmen (til venstre) («Knutsen») og Gustav Lorentzen («Ludvigsen»). Bandet var i hovedsak fokusert rundt karakterene Knutsen og Ludvigsen, to fyrer i en tunnel som hadde mange snurrige og anarkistiske påfunn. Her fra 1974. Lorentzen døde i 2010. Foto: Adresseavisens arkiv
Oppfølger: Øystein Dolmen er allerede ferdig med manus til film nummer to om «Knutsen & Ludvigsen», men det er usikkert når filmen blir en realitet. Foto: Martin Andersen