Årets festivalartist Rune Andersen har et nært forhold til revyfestivalen på Høylandet.

- Jeg skylder Norsk revyfestival ganske mye av æren for at jeg får holde på med humor, sier han. Andersen opptrådte for første gang på festivalen i 1987, og da vant han pris for beste revyvise med sin Åge Aleksandersen-parodi «Vær som føglan».

- Det var den første prisen jeg fikk, nest etter svømmeknappen, sier Andersen. Han forteller at han var skikkelig nervøs i flere dager før han skulle på scenen.

- Nervene var i høyspenn. Her skulle jeg, en spjæling fra bibelbeltet, fremføre en Åge-parodi i Åge-land.

10 år siden sist

Etter den gang har Andersen besøkt festivalen i 2003, da som jurymedlem. Nå er det altså ti år siden han var her sist, og han synes det er rart å være tilbake. Han trekker frem humorkåseriet til Sigmund Kveli som spesielt rørende, morsomt, sterkt og innsiktsfullt på samme tid. Andersen er også mektig imponert over nivået på artistene her.

- Alt er så mye større nå, første gang jeg var her var festivalen preget av en stor dugnadsgjeng som sto bak og fikset alt. De gjennomførte det som alle trodde var umulig, et storstilt senter for revy midt i tjukkeste Trøndelag.

Stor ære

Andersen understreker at det å bli utpekt som årets festivalartist er en stor ære, og en anerkjennelse for enhver profesjonell artist. I tillegg fungerer det som god markedsføring for artisten. Dette er første gang Norsk revyfestival har en slik kåring.

- Jeg trengte ikke lang betenkningstid før jeg sa ja til det tilbudet, nei. Jeg opplever også en viss ærefrykt, og er litt nervøs før kveldens opptreden, sier han. Andersen skal vise det som etter hvert har blitt hans spesialitet: politiske satirer. Denne gangen skal han presentere norsk valgkamp på 12 minutter.

- Jeg går tilbake til start nå som jeg har fått komme til Høylandet som årets festivalartist. Ringen er på mange måter sluttet, sier han fornøyd.