- «Æ må smak på blåskjellsuppa, det er blåskjell fra Åfjord bortpå her».

- «Tåle itj blåskjell æ, men har du smakt på blåmuggosten?»

Folk gikk runde på runde i mathallen lørdag for å få med seg smaksprøver fra Trøndelags spisskammers. Og folk flest likte det de så og smakte.

- Vi har jobbet med Mathall i tre år, så det var veldig artig at Bøndernes Hus så muligheten for å lage en mathall akkurat her. Dette er et mathus der du kan kjøpe lokale matprodukter, spise lokal mat, og i tillegg har vi en ølbutikk. Og vi kommer til å holde matkurs her, forteller Aslaug Rustad som er styreleder for Mathall AS.

SE VIDEO: Bli med inn i Mathallen dagen før åpning

Mathall, ikke matmarked

Konseptet er annerledes enn mathallen i Oslo. Her er det organisert med ett aksjeselskap der bøndene produserer og leverer maten, mens mathallen tar seg av salget.

- I Oslo må folk både produsere og selge varene sine. Mens her har vi det gode gamle landhandelkonseptet med ett utsalgssted for alle matprodusentene. Leverandørene kan komme hit å gjøre produktpresentasjoner dersom de ønsker det. Og vi skal ha sesongvariasjoner i vareutvalget. Vi har 130 leverandører, men ikke er her samtidig, det vil variere med årstiden.

I utgangspunktet hadde de tenkt seg en mathall med ti forskjellige enheter, men etter hvert fant de ut at det ikke ville lønne seg.

- Vi ble nødt til å tenke ut et helt annet konsept basert på et system der produsentene er leverandører, mens mathallen drifter. Økonomisk sett tror vi dette vil være mer bærekraftig.

De fleste produktene er ellers kun tilgjengelige på «Bondens marked» i Trondheim, eller i gårdsmatbutikker, og selges ikke i vanlige butikker.

- Folk skal få muligheten til å velge og vrake i gode produkter. Det skal for eksempel være mulig å komme hit å kjøpe ingredienser til å lage middag. Dessuten har vi frokost- og lunsjservering, der du enten kan spise her eller kjøpe matpakke eller takeaway til lunsjen. Det skal være hyggelig å komme hit og en uformell stemning, sier Rustad.

Mer kunnskap om mat

Mathallen i Trondheim vil arrangere matkurs der du for eksempel kan lære å dele opp en gris, lære å bake, eller lage spesielle matretter. Tanken er å både kunne stimulere interessen for mat og øke kunnskapen, ifølge daglig leder Anne Morkemo.

- Jeg håper dette blir en plass der folk kan møtes over et godt måltid, eller lære seg noe nytt om mat, smake noe nytt, eller bare gå innom for å høre om kokken har en god oppskrift på noe du kan lage til middag. Det skal også være et sted der vi kombinerer mat og underholdning, noe som vil variere alt etter sesongens produkter. Morkemo er opptatt av at de skal være en formidler av trøndersk kultur.

- Da snakker vi om både mat og drikke, og også om det historiske vi har rundt oss i Trøndelag. Mat er så mye mer enn å bli mett. Du har det sosiale aspektet, det knytter familien sammen, og mat er viktig hver gang noe skal feires. Og dette må vi ta med oss inn i hverdagen, det er ikke bare forbeholdt julaften, sier Morkemo.

På tide med mathall i Trondheim

- Dette er helt fantastisk og var på høy tid med tanke på at vi er en stor matregion, sier Adrian Løvold som er hovedkokk under Trøndersk Matfestival i år. Han har sett frem til at det blir enda mer fokus på lokal mat og alt det beste fra Trøndelag.

- Er det noe spesielt du har savnet som du nå kan få tak i her?

- Jeg har hørt rykter om at man kan få kjøpt hengemørnet kjøtt her. Det er en gammel teknikk der kjøttet er tørrmodnet slik at kjøttsmaken blir mer konsentrert og nøtteaktig. Dessuten er det artig med alt det lokalproduserte ølet.

Veronika Killingberg og Ørjan Holm jobber ved Trondheim Turistinformasjon og er nysgjerrige på konseptet. De tror mathallen kan bli en turistmagnet.

- Jeg tror det er veldig spennende for folk å kunne dra hit. Det har blitt kjempeflott, og er et interessant tilskudd til byen både for lokalbefolkningen og turistene, sier Killingberg.

- Hva likte dere best?

- Ølet, he he. Vi er begge glad i øl, og her er lokale, nasjonale og internasjonale ølsorter samlet under ett tak, sier Holm.

Grindal ysteri er på plass for å presentere osteutvalget sitt som består av både geitemelkoster og kumelkoster, produsert på gården i Grindalsjelan i Rennebu.

- Jeg har stor tro på dette, men vi er et ganske nytt ysteri så det tar jo litt tid å bli kjent i markedet, sier Mette Nordbø som sammen med mor Turid Nordbø er på åpningen av mathallen med flere produkter. Og folk smatter i vei på de små prøvebitene, smøreoster og faste fetavarianter.

Mathallen vil være åpen sju dager i uken, fra klokken «sju til sju» på hverdager.