Kronprinsessen ble ønsket velkommen av fylkesmann Inge Ryan på Snåsa stasjon. Der var også Snåsas ordfører Vigdis Hjulstad Belbo, biblioteksjef Sigrunn Solbakken og politimester Trond Prytz.  Foto: LEIF ARNE HOLME

Kronprinsessens litterære togreise gjennom Nord-Trøndelag startet med temaet litteraturen og kunst generelt som tabu-bryter når noe er for vanskelig å snakke om.

-Fant meg selv

Kronprinsesse Mette-Marit fortalte om opplevelsen hun fikk ved å lese Karl Ove Knausgård.

-For meg handlet det om å finne meg selv ved hjelp av en forfatter som forstod hvem jeg var. Knausgård skrev om sin alkoholiserte far, jeg opplevde at han skrev om min. Mitt liv ble lest av boka, sa Mette-Marit inne på Snåsa bibliotek.

- Litteraturen er viktig for å forstå viktige ting i livet. Det handler også om å få en dypere forståelse for annerledesheten, la kronprinsessen til.

Egen sang

Kronprinsessen ble ønsket velkommen av fylkesmann Inge Ryan på Snåsa stasjon. Der var også Snåsas ordfører Vigdis Hjulstad Belbo, biblioteksjef Sigrunn Solbakken og politimester Trond Prytz.

Elever fra 1. – 7. klasse hadde laget sin egen sang «Nå kommer Mette-Marit» på låten «Kanskje kommer kongen. I tillegg ble en egen joik fremført før hun gikk videre til biblioteket.

Avslutter i togstallen

Det kongelige litteraturtoget skal i tillegg innom Steinkjer før hun avslutter reisen på Nordlandsbanen i den gamle lokstallen i Stjørdal.

-Det å lese, de indre bildene det skapet, de følelsene det fremkaller, har gjort meg til et bedre, klokere og mer reflektert menneske. Først og fremst har historiene vært mitt fristed, sier hun.

Litteraturreisen startet tirsdag i Bodø, der kronprinsessen fortalte om reisens formål og litteraturens betydning.

Kronprinsessen har gledet seg til denne turen lenge. Da hun ble sykmeldt i fjor høst, måtte turen legges på is, men det var aldri tvil om at kronprinsesse Mette-Marit ville gjøre sitt beste for å få den gjennomført.

En rekke skolebarn hadde møtt opp for å møte kronprinsessen da hun ankom Snåsa stasjon i dag. Foto: LEIF ARNE HOLME